Potpuno rasvjetljavanje teškog ubistva načelnika Sektora krim-policije Policijske uprave /PU/ Prijedor Radenka Bašića odvija se pod nadzorom nadležnih tužilaštava i uz angažman svih ljudskih i materijalno-tehničkih resursa Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, izjavio je danas načelnik ove uprave Sretoja Vujanović.
Vujanović je na konferenciji za novinare u Prijedoru rekao da su u vezi sa ovim teškim ubistvom u pritvoru određena lica, kao i da neće iznositi detalje.

Na pitanje o kadrovskim pomijeranjima unutar ove uprave, Vujanović je odgovorio da je to redovna pojava koju, kako kaže, “neki mediji, nažalost, vezuju za određeni događaj”.

On je naveo da su u prvom tromjesečju evidentirana 223 krivična djela na području ove uprave ili za sedam odsto manje nego u uporednom periodu prošle godine, da je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela 86 odsto, a po nepoznatom izvršiocu 63 odsto.

“Pozivam medije da još jednom skrenu pažnju na teško ubistvo izvršeno u martu nad novorođenčetom kako bi i nama pomogli u rasvjetljavanju događaja. Samo pritisak javnosti može u određenom periodu dovesti do informacija da identifikujemo izvršioce ovog krivičnog djela”, poručio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, evidentirana su dva krivična djela razbojništva, od kojih je jedno rasvijetljeno i jedna razbojnička krađa, koja je, takođe, riješena, kao i dva razbojništva počinjena u prethodnom periodu.

U prva tri mjeseca PU Prijedor realizovala je akcije kodnih naziva “Presretač”, “Provajder”, “Talijan”, “Vakcina” i “Uplatnica”, koje su rezultirale rasvjetljavanjem više krivičnih djela.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 21 krivično djelo sa pričinjenom materijalnom štetom od 456.033 KM i protivpravno stečenom imovinskom koristi od 454.112 KM, gdje devet krivičnih djela ima koruptivni karakter.

Iz oblasti zloupotrebe droge evidentirano je 15 krivičnih djela i 19 prekršaja. Oduzeto je više od 830 grama marihuane, kokain, heroin i druge vrste droge.

Zabilježeno je 98 prekršaja ili za devet odsto manje u odnosu na uporedni period, 4.740 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i 171 saobraćajna nezgoda od čega tri sa poginulim licima.

Iz saobraćaja su isključena 604 vozača od kojih 548 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 13 zbog vožnje pod uticajem droge i 25 zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje.

Izvor: Agencije