Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja izjavila je Srni da se važne pozicije u Bijeloj kući, neposredno vezane za Balkan, popunjavaju bošnjačkim kadrom, što stvara ozbiljnu zebnju da će pristup SAD prema BiH i dalje biti jednostran i pristrasan, te da će ići u korist samo jednog od tri konstitutivna naroda.

Navodeći da je nedavno na jednu takvu funkciju izabran Amerikanac bošnjačkog porijekla Admir Muzurović, Šolaja je istakla da se SAD očigledno više i ne trude da sakriju bošnjačku agendu.

– Angažovanjem osobe bošnjačkog porijekla na važnu poziciji pri Bijeloj kući, SAD su definitivno skinule bijele rukavice u pogledu antisrpske politike i odnosa prema BiH i Balkanu u cjelini – ukazala je Šolaja.

Ona je naglasila da rješenje aktuelne krize, ali i svih otvorenih pitanja u BiH zahtijeva dijalog, kao i objektivnost u pogledu potreba sva tri konstitutivna naroda u BiH.

– Bilo kakav pristrasan odnos BiH vodi u još dublju krizu, a to od SAD, po svemu sudeći, možemo očekivati i u narednom periodu – zaključila je Šolaja.

Autor: SRNA/RTRS