Istoričar Aleksandar Raković izjavio je za Srnu da se srpstvo sada brani u Banjaluci, te da cio srpski narod treba da podrži Republiku Srpsku, ali i da svi Srbi zbiju redove jer će pojedini faktori sa Zapada i dalje ići korak po korak u pokušaju narušavanja samostalne srpske politike.

On je, povodom predstojećeg narodnog skupa u Banjaluci, koji organizuje Boračka organizacija Republike Srpske, ocijenio da je vrlo značajno što se održavaju takvi mitinzi zbog toga što strani faktori sa Zapada neće stati sa pritiscima na Republiku Srpsku, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srpske Željku Cvijanović.

Raković smatra da treba intenzivirati i skupove i javne nastupe, te uopšte u diskursu u Republici Srpskoj i Srbiji isticati koliko su važne odluke Republike Srpske da vrati oduzete nadležnosti, da sačuva svoju samostalnost, integritet i identitet.

– U ovom momentu je vrlo značajno da svi Srbi zbiju redove, i u Srbiji i u Republici Srpskoj, i Crnoj Gori, jer je očigledno da će oni ići korak po korak u narušavanju naše samostalnosti i samostalne politike, koju srpski narod vodi – istakao je Raković.

On je rekao da Zapadu sada smeta najviše Dodik, ali da će i drugi postati mete, tako da je najbolje sada pružiti jasan odgovor, kako bi se što lakše osujetili da pokušavaju da prave druge pritiske.

– Sada se čitavo srpstvo brani u Banjaluci i sve odluke koje donosimo, treba da donosimo zajedno, konsenzusom i u interesu čitavog srpskog naroda. A s tim u vezi i podrška koja ide zvaničnoj Banjaluci treba da bude podrška čitavog srpskog naroda, bez obzira na naše razlike i nesuglasice, koje možda privatno možemo da imamo – rekao je Raković.

Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ održaće u srijedu, 20. aprila, u Banjaluci, u 17.00 časova veliki narodni skup pod sloganom “Sloboda” radi borbe za očuvanje odluka koje donose institucije Srpske i koje ni u kojem slučaju ne smiju biti derogirane.

Autor: SRNA/RTRS