Predstojeći narodni skup koji će biti održan u Banjaluci pod sloganom “Sloboda” prije svega treba da pokaže jedinstvo većinskog dijela srpskog naroda koji neće dozvoliti da se poništi borba za stvaranje i odbranu Republike Srpske, ocijenio je za Srnu analitičar Stevica Deđanski.

– Republika Srpska nije poklonjena srpskom narodu, nego izvojevana na polju i plaćena životima njenih građana – izjavio je Deđanski.

Prema njegovim riječima, svaki pokušaj ukidanja Republike Srpske, pritiska i mijenjanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je garantovana, neće se dozvoliti.

Zato su, ističe Deđanski, ti pritisci sada pojačani, prvenstveno na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji vrlo eskplicitno kaže da to neće dozvoliti.

– Time je preuzeo na sebe odgovornost da štiti Republiku Srpsku, a samim tim i stekao puno neprijatelja. Oni će u narednom periodu pokušati svde više da vrše pritiske na Republiku Srpsku, i indirektno, da se ne lažemo, i na Srbiju – naveo je Deđanski.

On je rekao da je zato potrebno razumijevanje između Srpske i Srbije kao nikada do sada i da bi bilo dobro da i opozicija u Srpskoj shvati da je ovo pitanje nacionalnog suvereniteta i opstanka Republike Srpske, a ne da to koristi u dnevnopolitčke borbe i napade na Dodika.

– Postoje druge stvari oko kojih mogu da se raspravljaju – rekao je Deđanski.

Boračka organizacija Republike Srpske organizovaće u srijedu, 20. aprila, u Banjaluci veliki narodni skup pod sloganom “Sloboda” radi borbe za očuvanje odluka koje donose institucije Srpske i koje ni u kojem slučaju ne smiju biti derogirane.

Autor: SRNA/RTRS