U prostorijama Društvenog doma u Srednjoj Marićkoj kod Prijedora danas je osveštana spomen-soba za 26 boraca sa ovih prostora poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar istakao je da je ovo je prilika za još jedno prisjećanje na pripadnike prijedorskih brigada i ostalih jedinica poginule širom ratišta za dobrobit Republike Srpske.

“Poruka je da nikada te ljude ne smijemo zaboraviti jer su oni ostavili neizbrisiv trag za stvaranje Republike Srpske, a mi živi nasljednici, borci moramo da je i dalje čuvamo i da nam Republika Srpska bude jaka, stabilna i perspektivna”, poručio je Kolar na ovoj svečanosti, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Predsjednik Predsjedništva mjesne Boračke organizacije Marićka Radomir Ivanović zahvalio je svim donatorima, organizacijama i pojedincima koji su pomogli izgradnju spomen-sobe, ističući da je ovo i velika čast pogotovo što je selo dalo oko 800 boraca.

Ratni komandant, general Radovan Ilić pohvalio je veliki entuzijazam za izgradnju ove spomen-sobe, koja će biti jedan od osnova za sjećanje i očuvanje tradicije.

“Upravo na ovaj način ćemo baštiniti našu tradiciju iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji u suštini ima izuzetno veliki značaj za stvaranje i očuvanje Republike Srpske”, rekao je Ilić.

Predsjednik Boračke organizacije Prijedora Zoran Predojević istakao je da je ovo 21. spomen-soba u gradu koju je prijedorska Boračka organizacija izgradila u saradnji sa mjesnim boračkim organizacijama.

“Mislim da ćemo, od ovog dana, svake Cvjetne nedjelje dolaziti ovdje, okupljati se i odati im sva priznanja koja su zaslužili”, rekao je Predojević.

On je napomenuo da će ova spomen-soba od danas svakodnevno biti otvorena za sve mještane i prolaznike koji budu željeli da prisluže svijeće i poklone se sjenima poginulih junaka iz Marićke.

Autor: SRNA/ATV/foto: prijedorgrad