Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je da Republika Srpska mora biti iznad svakog pojedinačnog partijskog interesa i izborne kampanje.

Povodom projektovanja krize u BiH s ciljem derogiranja dejtonskog položaja Republike Srpske, Nešić je apelovao na vlast i ostatak opozicije da situaciju shvate državnički ozbiljno.

U saopštenju DNS-a se navodi da je Nešić poručio i vlastima i kolegama iz opozicije da po važnim nacionalnim pitanjima “igraju za Republiku Srpsku, te zaborave na oktobarske izbore i partijska ušićarenja”.

– Mnogo je tema na kojima se možemo nadigravati i međusobno optuživati, ali budućnost Srpske i očuvanje njenih ustavnih prava i nadležnosti je tema na kojoj svi moramo pokazati patriotizam i spremnost da prevaziđemo lične sujete i razlike. Ako ne savladamo sopstvene sujete i animozitete i u institucijama ne nađemo državnički odgovor, svi zajedno ćemo izdati Republiku – poručio je Nešić.

On smatra da su institucije Srpske jedina relevantna adresa na kojoj se artikulišu politički odgovori na produkovanu krizu, te da “partijski skupovi, mitinzi i međusobna prepucavanja nisu rješenje”.

Autor: SRNA/RTRS