Politički analitičar Dragomir Anđelković upozorio je danas da ključni evroatlantski centri moći i sa njima povezani regionalni srpski oponenti pokušavaju da iskoriste aktuelni sukob na istoku Evrope kako bi Srbe perfidno naveli da sami sebe unište.

Anđelković je na tribini “Rat u Ukrajini – šta znači srpska neutralnost” izjavio da se na Beograd vrši pritisak da se zbog takozvane EU perspektive i privredne saradnje sa Zapadom distancira od Rusije, s ciljem da se po principu bumerang efekta primarno naudi Srbima, a ne Rusima.

– Oni od nas traže da se odreknemo sebe, pričajući nam da treba da se solidarišemo u vezi sa Rusijom koja od nas ne traži ništa, osim da budemo korektni – istakao je Anđelković.

On je ukazao da bi Srbi bespogovornim priklanjanjem Zapadu legalizovali sve u šta su zapadne sile bile umiješane tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka, poput hrvatske zločinačke operacije “Oluja”, NATO agresije na Republiku Srpsku i Srbiju i otimanja Kosova i Metohije.

– Ako bismo iracionalno podlegli pritiscima, izgubili bismo rusku podršku. Poslije toga bi od vodećih zapadnih sila bila produbljena secesija Kosova, odnosno otpočela bi sveopšta ofanziva sračunata na rušenje nosećih stubova državnosti Republike Srpske – naveo je Anđelković.

On smatra da u Srbiji neutralnost treba ugraditi u Ustav i na ustavan način uvoditi sankcije, što znači da to ne može da se radi bez odluke UN pošto bi to bila mirnodopska agresija.

– U slučaju da se okrene Zapadu nauštrb Rusije, Srbija više ne bi imala pravo da insistira na Dejtonu, niti da govori da je Kosovo oteto. Zato je važno uvijek imati na umu da su srpski nacionalni interesi nedeljivi i da treba da se brane u cjelini. Neutralnost znači odbranu nacionalnih interesa, a odustajanje od nje kapitulajciju i svrstavanje na stranu onih koji vrše agresiju protiv nas – poručio je Anđelković.

Politički analitičar Aleksandar Pavić rekao je da je veliko pitanje koliko Srbi dugo mogu da brane poziciju neutralnosti, pogotovo kada dođe ultimatum da se uvedu sankcije Rusiji.

– Najvažnije je da mobilišemo javnost za ono što nas čeka i da uvidimo da li bi nam svrstavanje na jednu stranu, ako je ono uopšte moguće, osiguralo oppstanak. Mislim da bi naše popuštanje bilo shvaćeno kao slabost i znak da još jače treba udariti. Nas će Zapad tretirati kao Ruse izvan Rusije, šta god da uradimo. Јavnosti treba objasniti šta nas čeka i učiniti sve da ne izgubimo ugled kod naših prijatelja Rusa i Kineza – smatra Pavić.

Sociolog Slobodan Reljić ocijenio je da je BiH u stanju okupacije, koja je neka vrsta projekta Zapada u jednoj vrsti kraja kapitalizma.

– To je svijet u kojem postoje nemoguće države kao BiH, gdje ništa ne može da se uradi dok se ne dobije dopuštenje onih koji održavaju okupaciono stanje – rekao je Reljić.

On smatra da će dodatne probleme na Balkanu i u BiH izazvati slanje njemačke vojske, jer se toga ne plaše samo Srbi nego i drugi narodi.

– Republika Srpska je ozbiljno okupirana, a Srbija kao okupaciona demokratija u priličnoj mjeri. Ipak, srpski političari treba da budu oprezni i da u svakom trenutku na umu imaju raspoloženje naroda – naglasio je Reljić.

Autor: SRNA/RTRS