Tužilac BiH Gordana Tadić istakla je da je zabrinuta za pravosuđe BiH, te navela da su predmeti protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i direktora Obavještajno-bezbjednosne službe BiH Osmana Mehmedagića trebali biti preneseni na Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu kao protivusluga za to da se ne pokrene postupak njene smjene sa funkcije glavnog tužioca BiH.

Ona je na svom Fejsbuk profilu napisala da u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu postoji tonski zapis o sastanku na kojem se o tome razgovaralo i da bi bilo dobro da bude objavljen.

Tadićeva kaže da je nakon svega ponosna što je smijenjena jer je to dokaz je je radila profesionalno.

– Debevca spasiše, na tome im čestitam. A, mene smijeniše svi zajedno sa pozicije glavnog tužioca. Ponosna sam na to. Dokaz je to da sam radila profesionalno, nezavisno i stručno – poručila je Tadićeva.

Tadićeva navodi da je u cjelosti saglasna sa stavovima kolege Branka Perića da “prenošenje nadležnosti odgovara svima”.

– Јa sam ga pokušala spriječiti, već sam to skupo platila. Napomena: samo se pitam šta moja porodica ima sa ovim? Ima još mnogo toga, ali za sada stručna pravosudna zajednica neka analizira ovaj dio o kojem sam za sada pisala – navela je Tadićeva.

Bivši glavni tužilac BiH Gordana Tadić smijenjena je sa te pozicije odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta zbog navoda o nemaru ili nepažnji pri vršenju službenih dužnosti.

Američke vlasti stavile su je zajedno sa članovima njene porodice na listu sankcija i zabranjen im je ulazak u tu državu.

Ona je na poziciju glavnog tužioca imenovana u januaru 2016. godine nakon suspenzije tužioca Gorana Salihovića.

Tadićeva sada radi kao tužilac BiH.

Autor: SRNA/RTRS