President Joe Biden speaks at North Carolina Agricultural and Technical State University, in Greensboro, N.C., Thursday, April 14, 2022. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Američki predsjednik Džozef Bajden oglasio se povodom inflacije.

Bajden je izjavio da je “70 odsto rasta inflacije prošlog mjeseca rezultat povećanja cijena koje je izazvao rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine i njegovog efekta na cijene goriva i energenata”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Putinova invazija na Ukrajinu podigla je cijene gasa i hrane u cijelom svijetu. To smo vidjeli u najnovijim podacima o inflaciji. Činim sve što mogu da spustim cijene i odgovorim na Putinovo povećanje cijena”, napisao je Bajden na Twitteru.

Bajden je naveo da je odobrio puštanje milion barela sirove nafte iz rezervi dnevno, u koordinaciji s američkim partnerima i saveznicima širom svijeta, dok njegova administracija radi s američkim proizvođačima nafte na povećanju proizvodnje.

“Osim cjena gasa, pozvao sam Kongres da odmah preduzme korake za smanjenje troškova porodičnih računa za komunalije, cijena lijekova i još mnogo toga, uz istovremeno smanjenje deficita kako bi se smanjio inflatorni pritisak. To bi napravilo veliku razliku za porodice”, poručio je Bajden.

Uz rastuću globalnu potražnju u eri pandemije i brige o snabdijevanju usred rata, cene sirove nafte su se početkom marta popele na najviši nivo u posljednjih 14 godina.

Godišnja potrošačka inflacija u SAD skočila je na 8,5 odsto u martu, što je najviše od decembra 1981. godine. Proizvođačke cijene skočile su za 11,2 odsto u martu u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najveći godišnji porast od novembra 2010. godine.

Izvor: Agencije