Investiciono-razvojna banka Republike Srpske bila je učesnik trećeg Samita energetike „SET Trebinje 2022” (SET), koji je održan od 16. do 18. marta u Trebinju pod sloganom „Energetska sigurnost Zapadnog Balkana“.

Samitu su prisustvovali Zlatko Popović, izvršni direktor za upravljanje portfeljom i zajedničke poslove i Nenad Mejakić, izvršni direktor za finansije i upravljanje rizcima.

Samit je okupio gotovo sve čelne ljude elektroprivreda iz regiona, najistaknutije predstavnici energetske struke – od državnih sekretara, resornih ministara, glavnih direktora elektroprivrednih preduzeća zemalja Zapadnog Balkana, do predstavnika kompanija, naučnih institucija, fakulteta, banaka i šire poslovne zajednice.

U deset odvojenih panela učestvovalo je oko 70 vodećih stručnjaka iz zemlje i regiona.

Teme ovogodišnjeg SET-a bile su dekarbonizacija energetskog sektora zapadnog Balkana, uloga elektroprivreda u tranziciji energetskog sektora u regionu, razvoj gasovodne infrastrukture u regionu u funkciji bezbjednosti snabdijevanja.

Na panelima se govorilo i o poremećaju cijena električne energije na tržištu, izazovima dalje liberalizacije tržišta električne energije u regionu, balansiranju energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu, izazovima uvođenja sistema trgovanja emisijama (ETS), energetskoj efikasnosti, 4D trendovima u energetici, razvoju infrastrukture za elektromobilnost, uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

prijedor24h