Nećemo dozvoliti da nam stranci kroje kapu. Dosta nam je uplitanja stranih faktora – poruke su građana širom Srpske dan nakon velikog skupa “Sloboda”. Organizatori i danas glasno kažu – odmaknite se od Republike Srpske, pustite nas da živimo sa svojim komšijama i ne doprinosite destabilizaciji BiH.

Oko 20 hiljada ljudi sa Trga Krajine poslalo je poruku Kristijanu Šmitu da srpski narod ne pristaje na ucjene niti dirigovanja. Gotovo da nije bilo lokalne zajednice iz koje tokom dana nisu pristizali autobusi.

Iz prijedorske Boračke organizacije, odakle je i potekla inicijativa za skup podrške, kažu da nema komada zemlje u Republici Srpskoj koji nije krvlju natopljen i zato se ne smije dozvoliti da se krčmi njena imovina.

– Republika Srpska nije poklonjena nikome, stvorena je životima 23 hiljade saborca, drugova… Ovom prilikom poručujem: Odmaknite se od Srpske, pustite nas da živimo sa našim komšijama, nemojte biti tutori koji ne misle ništa dobro Republici Srpskoj – naglasio je Zoran Predojević iz Boračke organizacije grada Prijedora.

Na samovolju međunarodnog protektorata građani Srpske odgovorili su mirno i dostojanstveno. Skup “Sloboda” protekao je bez ijednog incidenta, a policija Srpske odgovorno je obavila svoj dio posla. Angažovana je i Specijalna antiterotistička jedinica sa oklopnim vozilima Despot. Iako je ranije najavljeno prisustvo snaga EUFOR-a, na jučerašnjem skupu nisu uočeni.

– Bili ste svi prisutni, ne znam da li ste igdje uslikali pripadnike EUFOR-a u uniforrmi. Nisu bili vidljivi. A, da li je neko od njih bio eventualno u civilu? Svi koji su željeli da prisustvuju skupu mogli su da dođu na bilo koji način – izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Poziv boračke organizacije odbile su sve opozicione partije osim DNS-a. Danima su iznosili kritike i zanemarivali činjenicu da je u pitanju nestranački javni skup organizovan od onih koji su stvarali Republiku Srpsku, a licitiralo se i sa brojem okupljenih.

Da li je shvatio značaj jučerašnjeg skupa, vapaj govornika da je srpsko jedinstvo sada potrebnije nego ikad, lider SDS-a Mirko Šarović precizno ne odgovara. Pred medijima se ponovo obrušava na vlast Republike Srpske.

– Sada nam svima ostaje da se nosimo sa onim što je donio Šmit. Svi moramo uložiti napore da vidimo kako ćemo izaći iz krize. Uvjeren sam da vlast nema rješenje – rekao je Šarović.

A kakvo rješenje nudi Mirko Šarović? Da li možda razgovor sa Šmitom, kao Draško Stanivuković, ili da se o imovini Srpske razgovara u Parlamentu BiH, osim u Narodnoj skupštini?

– Mislim da svaki političar u ovoj situaciji treba da zna šta radi. Ovo nije udar na jednog političara, ovo je udar na institucije i na imovinu Republike Srpske. Ko god misli da dođe u poziciju da vlada i uređuje, mora tako da se ponaša i drugačije ne može biti – naglasio je politikolog Vojislav Savić.

Sa opozicijom, gotovo u istom trenutku, stizale su osude iz Sarajeva. Nisu se bavili porukama skupa, već brigom za bezbjednost Kristijana Šmita.

Autor: RTRS