Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da posljednja u nivou oslobađajućih presuda Suda BiH za zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda potvrđuje namjenu i ulogu neustavnog konstrukta koje se zove pravosuđe na nivou BiH – cementiranje laži o proteklom ratu u svrhu ispunjavanja ciljeva bošnjačko-muslimanske strane.

Nije moguće da se za 30 godina od brutalnog ubistva mladih vojnika i civila nije mogla ustanoviti istina, ali se ona ne uklapa u matricu o `dobrim, nenaoružanim građanima Sarajeva` i nekim drugim koji su, ispašće još po ovakvom pravosuđu, sami sebe proganjali, ubijali i vodili nad jame, rekla je Bursaćeva, reagujući na oslobađajuću presudu Suda BiH osumnjičenima za ubistvo pripadnika JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu.

Ona je poručila da odluke i politike koje se zasnivaju na neistini ne mogu da doprinesu pomirenju i građenju kvalitetnih odnosa i dok to ne shvate i prihvate kreatori i sprovodioci ovakvih politika, teško će biti značajnog zajedničkog napretka.

– Imajući sve to u vidu, Republika Srpska i srpski narod nemaju drugog izbora već jačati svoje institucije i pametno, uporno i sistematično braniti stvarnu istinu o ratu i svemu što se dešavalo u prošlosti, jer nam upravo ta istina daje za pravo da branimo i odbranimo svoju Republiku u njenu ustavnu poziciju – ocijenila je Bursaćeva.

Sud BiH danas je prvostepenom presudom oslobodio bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP takozvane RBiH Dragana Vikića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, optužene za ubistvo pripadnika JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu.

Autor: SRNA/Srpskainfo