Gradska administracija, predvođena Draškom Stanivukovićem, grubo je prekršila zakon kako bi jednom od najbogatijih biznismena u BiH omogućila da gradi novi tržni centar u Banjaluci, ekskluzivno saznaje magazin Faktor.

Prema našim informacijama potvrđenim u više nezavisnih izvora, gradske vlasti su po nalogu gradonačelnika Stanivukovića, protivzakonito izdale građevinsku dozvolu za novi objekat maloprodajnog lanca trgovina u banjalučkom naselju Lazarevo, koji se već uveliko gradi.

GRAD DRMA NOVA AFERA

Prema izričitom naređenju Stanivukovića, službenici u Odjeljenju za prostorno uređenje bili su primorani da grubo prekrše zakon i izdaju građevinsku dozvolu za izgradnju novog objekta poznatog trgovačkog lanca, iako su svi bili svjesni da dozvola nije u skladu sa regulacionim planom za ovaj dio grada.

Službenici su bili izloženi strahovitom pritisku gradonačelnika da se tom trgovačkom lancu protivzakonito izda građevinska dozvola, iako su svi svjesni da se dozvola ni u teoriji ne može izdati ako gradnja objekta planiranih gabarita nije predviđena regulacionim planom – tvrde upućeni izvori Faktora.

Kako saznajemo, gradske vlasti su, na osnovu dogovora Stanivukovića sa Senadom Džambićem, vlasnikom „Binga“, svjesno zažmirile na oba oka kod izdavanja dozvole, zbog čega bi ona, kako stvari trenutno stoje, veoma lako mogla biti poništena, a protiv aktera podnesene krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja.

HITNE URGENCIJE

Sa ovim skandalom, već je upoznat i Republički inspektorat koji je, prema tvrdnjama izvora magazina Faktor, razotkrio ovaj skandal. Glavni republički građevinsko-urbanistički inspektor Dragan Mijović već je zatražio hitno reagovanje gradske građevinske inpekcije, koja ima nadležnost za postupanje u ovakvim slučajevima,  te im je poslao više urgencija da ispitaju cijelu stvari i utvrde kako je izdata građevinska dozvola.

Jednostavno rečeno, Grad, po zakonu, bez promjene regulacionog plana, nije mogao da izda dozvolu za gradnju novog objekta trgovačkog centra prvenstveno iz razloga što je planirana izgradnja objekta od čak 10.000 metara kvadratnih, a što znatno odstupa od veličine objekta koji se, po važećem regulacionom planu može graditi na ovoj lokaciji.

Drugim riječima, to je isto kao kad bi Grad izdao nekom pojedincu dozvolu za gradnju kuće od 1.000 kvadrata, a da po regulacionom planu tu uopšte nije previđena gradnja kuće ili, pak, jeste planirana, ali znatno manje kvadrature.

U svakom slučaju, da ste to uradili kao pojedinac, nikada ne biste mogli ishodovati građevinsku dozvolu, a ovom trgovačkom lancu je to pošlo za rukom bez ikakvih problema, iako su obje strane bile itekako svjesne da će time prekršiti zakon, objašnjavaju naši dobro upućeni izvori.

SKANDAL U NAJAVI

Prema saznanjima magazina Faktor, ovaj slučaj bi, po svoj prilici, mogao uskoro prerasti u prvorazredni skandal, s obzirom na to da je čak i gradska građevinska inspekcija potvrdila prvobitne sumnje republičkog inspektorata da je građevinska dozvola izdata – protivzakonito.

Kako pričaju njegovi saradnici, Stanivuković je doslovno pobjesnio kad je saznao da je čak i gradska inspekcija utvrdila da je dozvola izdata mimo zakona, nakon čega je nastao pravi haos u resornim odjeljenjima.

Kako god bilo, sada je na potezu Inspektorat i resorno ministarstvo, pošto je njima upućena inicijativa za ukidanje građevinske dozvole, tvrde izvori magazina Faktor.

NEKOME PRIJETI ZATVOR

Osim samog  ukidanja dozvole, što bi, po automatizmu, dovelo i do obustavljanja radova na daljoj izgradnji objekta, gradska administracija je i u problemu što bi se, zbog ovog skandala, moglo potegnuti i pitanje krivične odgovornosti.

Prema tvrdnjama naših izvora, jasno je da se radi o otvorenom kršenju zakona, koje povlači i krivičnu odgovornost za one koji su dozvolu potpisali.

U ovom slučaju, ni kriv ni dužan, mogao bi odgovarati Vuk Višekruna, ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za prostorno uređenje, s obzirom na to da je on potpisao spornu dozvolu, iako je i vrapcima na grani jasno da mu je naređeno da to uradi!

UCIJENJENI ŠEFOVI ODJELJENJA?

Skandal sa izgradnjom novog objekta trgovačkog lanca ponovo je skrenuo pažnju na još jednu veliku anomaliju u funkcionisanju gradskih vlasti, otkako ih vodi Stanivuković – da odjeljenja ne vode načelnici, nego tzv. ovlašteni potpisnici.

Iako u javnosti pokušava da stvori drugačiju sliku, Stanivuković je, zapravo, u vrlo lagodnoj situaciji, kad grad vodi sa tzv. ovlaštenim potpisnicima.

Pošto može da ih ukloni kad god mu se prohtje, on ih sve drži na „kratkoj uzici“ i oni, faktički, moraju da potpisuju sve što im on naloži, ako žele da ostanu u fotelji.

Da je situacija, kojim slučajem, drugačija i da se radi o izabranim načelnicima, oni bi bili svjesni da se ne mogu smijeniti tek tako i vjerovatno bi više vodili računa da ne potpisuju sve što im se poturi pod nos – tvrde sagovornici magazina

RUKE DUBOKO U BETONU

Faktor je ranije detaljno pisao da je gradonačelnik Draško Stanivuković pristao na mnoge zahtjeve građevinskih investitora, a iza kojih stoje jaki lobiji.

Brojni mediji su potom objavili da se na lokaciji „Siti mola” ili poznate „Rube“ mogu izbrojati spratovi mimo onih predviđenih Regulacionim planom koji se nalazi na sajtu grada.

Da li je gradonačelnik i u ovom slučaju dao građevinske dozvole mimo regulacionog plana, dogovorio sa investitorom nešto treće i kako će to na kraju sve izgledati i biti u skladu sa zakonom, očigledno, niko ne zna.

Slično kao i na lokaciji „Rupe“, na parceli nekadašnjeg Kina Kozara, uz centralno banjalučko šetalište, odvija se gotovo ista situacija.

Gradonačelnik Banjaluke već mjesecima, mimo javnosti i svih propisa, ali i drugih potrebnih papira i alata za koje je tvrdio da se bori tokom predizborne kampanje, radi na ovom pitanju.

Mijenja se, svako malo, na gradilištu nekadašnjeg objekta Čajaveca, koji je srušen i investitor je već počeo gradnju poslovnog kompleksa od više hiljada kvadrata.

I „Zepter kula“ u centru grada ništa manje nije zanimljiva, jer je gradonačelnik predstavio, više kula sa više spratova, na šta su reagovali iz nadležnih službi za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, jer je Hotel Palas pod zaštitom države kao nacionalni spomenik i dio ambijentalne cjeline.

Ono što gradonačelnik, ali ni investitor nisu saopštili, je to da su u vezi sa tim objektom godinama postojali neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

Autor: faktormagzin