Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potvrdio je da će, uprkos sabotaži ministra inostranih poslova Bisere Turković, prisustvovati vanrednoj sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke orgnizacije, na kojoj će biti razmatrana suspenzija članstva Ruske Federacije u ovoj organizaciji.

– Biću na sjednici Generalne skupštine i o suspenziji Rusije glasaću suprotno političkim željama i fantazijama Turkovićeve – poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, nesuvisle su i netačne posljednje izjave Turkovićeve u vezi sa izdavanjem akreditiva delegaciji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

– Raskrinkali smo njene perfidne pokušaje da opstrukcijama utiče na ishod glasanja. Јalova su njena naknadna nastojanja da zamaskira ostrašćenost i podmukle namjere, iznoseći u javnost lažne tvrdnje na moj račun. Riječ je o političkoj štetočini, oličenju podvale i falša – poručio je Košarac.

Reakcija Turkovićeve, dodao je, uslijedila je nakon što je u javnosti ukazao na zloupotrebe nadležnosti ministra inostranih poslova u vezi sa formalnim potvrđivanjem akreditiva i od Svjetske turističke organizacije zatražio da ospori akreditive izdate ambasadoru BiH u Španiji.

U objavi na društvenim mrežama, dodao je, Turkovićeva je iznijela niz nelogičnosti, manipulišući rokom za izdavanje akreditivnih pisama.

– Јuče tvrdi da smo zakasnili sa zahtjevom, da bi istog dana u poslijepodnevnim časovima dostavila mom Kabinetu nove akreditive, koji ovog puta uključuju i članove naše delegacije. Ako je rok prošao 18. aprila, kako je moguće da je nove akreditive za delegaciju iz BiH izdala dva dana poslije?! Vjerni sljedbenik politike Izetbegovića starijeg – do podne jedno, od podne drugo – naveo je Košarac.

Kako je istakao, rok za prijavu, kako je to i sama Turkovićeva napisala, bio je 18. april, što je delegacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ispoštovala i prijavila svoje članove na vrijeme.

– To je na jednostavan način mogla da provjeri u kontaktu sa organizatorima. No, bez našeg znanja, prvobitno je izdala akreditive ambasadoru Danki Savić, o čemu nas je obavijestio organizator. Nakon naše reakcije, promijenila je mišljenje i izdala nova akreditivana pisma – naveo je Košarac.

Kako je istakao, korisno bi bilo da ministar inostranih poslova ponekad pročita poslovnike o radu međunarodnih organizacija i institucija.

– Šefica diplomatije BiH vjerovatno bi se iznenadila kada bi ustanovila da je u pravilniku o radu Svjetske turističke organizacije, između ostalog, navedeno da se, ako je moguće, akreditivi dostavljaju dan uoči sjednice Generalne skupštine – dodao je Košarac.

On je ocijenio da je bespredmetno komentarisati insinuacije Turkovićeve o pokušaju da se izbjegne, kako je navela, izazov glasanja o statusu Rusije u Svjetskoj turističkoj organizaciji. Umjesto toga, uputio je direktnu poruku ministru inostranih poslova.

– Bisera, u ozbiljnim ste godinama koje ne dozvoljavaju da lažete. Ako ipak ne možete protiv takvog poriva, onda barem razmislite o antologijskom opisu – dobar diplomata dva puta razmisli prije nego što ne kaže ništa – zaključio je Košarac.

Autor: RTRS