Jedno od najbogatijih mjesta u Prijedoru je naselje Glavica 1. Tu je samo u nekoliko ulica najmanje 50 mališana uzrasta od 2 do 12 godina.

Dječija graja u ulicama ovog naselja ne prestaje. Mališani pričaju da njihova igra traje od jutra do mraka, ali poručuju da bi bila mnogo zabavnija na dječijem igralištu koje trenutno nemaju.

Igralište u svom naselju želi i Ana-Marija. Priča da bi se tu rado igrala sa drugarima iz naselja i već zamišlja šta treba sve da ima njihovo igralište.

– Želim da nam Gradska uprava napravi igralište. Voljela bih da imaju ljuljačke, tobogan, jedan bazen i klupe za odrasle da mogu da sjede dok se djeca igraju – ispričala je Ana-Marija.

Roditelji mališana smatraju da je prostor nekadašnje pijace u naselju Glavica 1 idealan za izgradnju dječijeg igrališta.Otac četvoro djece Igor Knežević  priča da je ovaj prostor ograđen i odvojen od kolovoza.

– Oni se stalno igraju tu, mi smo mislili da sami skupimo novac i napravimo igralište, ali nemamo odobrenje. Iz Gradske uprave su nam u novembru obećali da bi se trebalo izgraditi igralište i bili bi jako zahvalni kada bi to bilo i urađeno – rekao je Knežević.

Iz Kabineta gradonačelnika Prijedora poručuju da imaju saznanja da u naselju Glavica 1 ima veliki broj djece, te da će dobiti i igralište.

– Grad i ove godine mališanima poklanja povodom Dana grada dva dječija igrališta, dok su nam se u ovoj akciji ponovo pridružili privrednici, ali i društveno odgovorne kompanije koje posluju u Prijedoru, kao i preduzeće Komunalne usluge -navode iz Kabineta gradonačelnika.

Dodaju da već imaju potvrđenu izgradnju sedam dječijih igrališta.

– U toku je sagledavanje prostorne i funkcionalne organizacije  potencijalnih lokacija na osnovu prostorno-planske dokumentacije nakon čega će se pristupiti izradi tehničke dokumentacije, ali sasvim sigurno ono što će biti presudno su djeca, koja će i koristiti ta igrališta. Ovim putem ističemo da će svakako jedno od igrališta biti  na mjestu nekadašnje pijace u naselju Glavica 1-saopštili su iz Kabineta gradonačelnika.

Dodaju da je u prošloj godini kroz ovu akciju izgrađeno je 12 dječijih igrališta u gradu, dok su dva igrališta u potupnosti obnovljena.

Iz Gradske uprave poručuju da nastavljaju sa ovom akcijom uz nadu da će za koju godinu Prijedor biti grad dječijih osmjeha, graje i igrališta.

Izvor: Srpskainfo