Beograd, 22. aprila 2022. - Centralna proslava jubileja, 30 godina od osnivanja Muzeja zrtava genocida je odrzana u Narodnom muzeju Srbije, uz prisustvo velikog broja zvanicnika. Direktor Muzeja zrtava genocida Dejan Ristic govori na proslavi jubileja. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić uputio je italijanskom ambasadoru u Hrvatskoj protestno pismo u vezi sa neprimjerenim sadržajem objave postavljene na Tviter nalogu Ambasade Italije u Hrvatskoj u kojoj se u kontekstu memorijalizacije jasenovačkih žrtava izražava solidarnost sa hrvatskim narodom.

Ristić je od Ambasade zatražio da tu objavu ukloni i uputi javno izvinjenje preživjelim žrtvama genocida počinjenog nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, kao i njihovim potomcima.

On je ukazao da je sadržaj objave izazvao veliko uznemirenje građana Republike Srbije, a posebno preživjelih, odnosno potomaka žrtava genocida počinjenog nad stotinama hiljada Srba, kao i desetinama hiljada Јevreja i Roma na području NDH.

– Poznato je da je sistem koncentracionih i logora smrti NDH u Јasenovcu, čiji ste lokalitet posetili u okviru komemoracije nedužnim srpskim, jevrejskim, romskim i drugim žrtvama, po pokazanoj bestijalnosti hrvatskih ustaša bio najmonstruoznije gubilište u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata /1939-1945/ – naveo je Ristić.

On je u protestnom pismu podsjetio da su pripadnici hrvatskog naroda bili žrtve represivnog državnog, vojnog i policijskog aparata NDH isključivo u onoj mjeri u kojoj su ih vlasti te iste NDH percipirale kao svoje protivnike.

Istovremeno, pripadnici srpskog, jevrejskog i romskog naroda bili su u NDH jasno označeni kao oni koje treba u potpunosti fizički, identitetski i vjerski istrebiti, naveo je Ristić, prenosi “Sputnjik”.

– Stoga ostaje nejasno to na koji se tačno segment hrvatskog naroda odnose izrazi Vaše solidarnosti u kontekstu kulture sećanja na jasenovačke žrtve – napominje Ristić.

Prema njegovim riječima, sadržaj objave, osim toga što uključuje uvredu rijetkim preživjelima jasenovačkog gubilišta i stotinama hiljada njihovih potomaka širom prostora nekadašnje Јugoslavije, istovremeno predstavlja grubu i javnu distorziju genocida počinjenog nad Srbima, Holokausta i Samudaripena koju Muzej žrtava genocida odlučno odbacuje i osuđuje.

– U ime Muzeja žrtava genocida, nacionalne ustanove kulture Srbije koja se bavi naučnim istraživanjima i memorijalizacijom stradanja na području okupirane Јugoslavije tokom Drugog svjetskog rata, a naročito žrtava genocida počinjenog nad pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda na području NDH u istom periodu, upućujem odlučan protest i javnu osudu zbog neprimjerenog sadržaja objave postavljene 22. aprila na zvaničnom Tviter nalogu Ambasade Italije u Hrvatskoj u kojoj se u kontekstu memorijalizacije jasenovačkih žrtava izražava solidarnost sa hrvatskim narodom – naveo je Ristić.

Autor: SRNA/RTRS