Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković kaže za ATV da je inflacija progutala povećanje plate u Republici Srpskoj i kako je neophodan novi set povećanja.

On je u emisiji ATV Intervju govorio o velikom narodnom skupu Sloboda održanom u Banjaluci.

“Lično smatram da je bio veličanstven skup. Toliki broj ljudi, poruke koje su upućene, ponosan sam na te ljude i Republiku Srpsku. Pokazali smo svoje pravo lice. Nijedna uvreda prema bilo kome u BiH, pa čak i prema ovima koji su na direktan način proizveli ovakvu situaciju u BiH. Poruke su bile više nego jasne. Ono što sam i medijima rekao poslije skupa je činjenica da institucije Srpske, Vlada Republike Srpske je razumjela poruke sa skupa, bez obzira da li se to nekome sviđalo ili ne, one obavezuju institucij”, poručio je Višković i dodao da su one obavezujuće bez obzira ko iz koje partije dolazi.

On poručuje da Vlada čini maksimalne napore da borcima olakša život u ovako složenim okolnostima.

Svi oni koji rade odgovorno svoj posao i imaju neskrivene namjere, moraju uvažiti mišljenje građana, jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

“Često se olako pređe preko činjenice da od tri konstitutivna naroda u BiH, dva su nezadovoljna ponašanjem trećeg naroda ili ponašanjem zajedničkih institucija. Svako normalan treba se zapitati da li je problem u ta dva naroda ili u nekome trećem. Prelazi se preko činjenice da Hrvati imaju manje razloga za zadovoljstvo sa BiH, nego što to imaju Srbi. U plaštu svih ovih dešavanja od posljednje nametnute odluke Valentina Incka, u prvi plan je isplivalo nezadovoljstvo Srba u BiH, a skroz je zanemarena pozicija Hrvata. Oni imaju više razloga da su više nezadovoljni, neuvaženi i oštećeni. Čak nemaju ni mehanizme svoje zaštite kao što to imaju Srbi. Koristimo svoja ustavna ovlašćenja, imamo pravo na zaštitu svojih legitimnih prava. Ne želimo ništa u BiH srpskom narodu ono što ne želimo i predstavnicima druga dva naroda. Želimo samo da bude partneri, poštovani i da se sve rješava kroz dogovor”, poručio je Višković.

Dok se u unutrašnje stvari miješa međunarodni faktor, nema budućnosti BiH iako Bošnjaci na sve ovo gledaju slavodobitno, ističe premijer Srpske.

“Gubitnici su svi u BiH jer je zaustavljen razvoj BiH što ide na štetu svima”, kaže Višković.

Predsjednik Vlade naglašava da je najveći napad na Republiku Srpsku, napad na njenu imovinu. Ratovi se u svijetu vode zbog imovine, a ovdje se pokušava na nelegalan način nakon 30 godina da se imovina Srpske pretvori u imovinu BiH, naglašava Višković.

“Po pitanju imovine bio je jedinstven stav i vlasti i opozicije. Šta se dogodilo u međuvremenu pa opozicija pokušava da se skloni, ne bih o tome da spekulišem. Pozivam ih dobronamjerno da građanim Republike Srpske objasne šta se to promijenilo u međuvremenu u odnosu na kraj prošle godine kada smo zajedno donijeli odluku. Ako medijski pratim izjave, mogu čuti da u opoziciji ponavljaju te stavove. A onda ne žele da se pojave na skupu u Banjaluci. Kao čovjeku, to je nevažno. Važno je zbog čega se organizuje skup i kakve se poruke šalju, a organizovan je u cilju zaštite Republike Srpske”, kaže Višković i dodaje da je skupom narod stao iza Republike Srpske.

Za Srpsku nije upitan pojedinac kao što je Kristijan Šmit, kaže Višković. Doživljava ga kao državljanina Njemačke i niko ništa nema protiv njega, ali on nije visoki predstavnik i kao predsjednik Vlade ne može razgovarati sa njim ako će se predstavljati kao visoki predstavnik.

“Mogu razgovarati sa njim kao sa građaninom Njemačke. Svako ko prihvati razgovor sa Šmitom na bilo koji drugi način nanosi štetu Republici Srpskoj”, izjavio je Višković.

O povlačenju Njemačke iz projekata u Republici Srpskoj predsjednik Vlade Republike Srpske kaže da postoje i druge države koje bi realizovale te projekte.

On takođe poručuje da će se raditi na poboljšanju statusa i položaja boraca u Republici Srpskoj i napominje da postoje interresorna grupa koja radi na tome.

“Vlada Republike Srpske je još u oktobru prošle godine donijela odluku da nezaposleni demobilisani borci mlađi od 60 godina imaju mjesečna primanja u iznosu mjesečnog boračkog dodatka. Cijeneći inflaciju koja se pojavila početkom ove godine, tim istim borcima smo uputili i jednokratnu finansijsku pomoć od 100 KM. Zatražili smo od lokalnih zajednica da po istom kriterijumu obrade i borce starije od 60 godina kojima je “jedino primanje borački dodatak”, kaže Višković.

Inflacija za mart 9,1%

“Inflacija za mart 2022. godine je 9.1%. To je već ozbiljna cifra. To je prosječna inflacija, znam da su neke namirnice poskupila 20-30 odsto, ali neke druge nisu i to je taj pokazatelj koji se mjeri. To je inflacija u odnosu na mart 2021. godine. Bitno je napomenuti da je i rast plata u prvom kvartalu 2022. godine, u odnosu na prethodnu je oko 10 odsto. Već dolazimo u poziciju da je inflacija pojela taj rast. Pravili smo ga kad smo donosili budžet i ekonomsku politiku prošlog decembra. Nažalost, zbog inflacije koja je uvežena u BiH, nismo je mi proizveli, nismo joj mi doprinijel, ona je nastala na nekom drugom mjestu. Mi moramo sa njom da živimo i da se borimo i da preduzimamo mjere. Prateći sve pokazatelje, zaključno sa aprilom mjesecom inflacija će pojesti rast plata, tako da moramo ići sa sljedećim setom povećanja plata kako bi zaštitili životni standard građana. Želim da iskorisim priliku i da kažem da smo na sjednici Vlade donijeli odluku da pomognemo svim javnim kuhinjama”, rekao je Višković.

On je najavio da robne rezerve koje su nabavljene preko zakona o interventnim nabavkama, prije svega ulje, konzervisana hrana, putem i javnih kuhinja kao i crvenog krsta, određene količine će biti date građanima kojima je to najpotrebnije.

“Javnim kuhinjama ćemo doznačiti toliku količinu brašna putem pekara i mlinara da će oni imati obezbjeđen hljeb do kraja godine. Sve javne kuhinje od početka maja imaće hljeb za svoje korisnike. To je blizu 4.000 korisnika javnih kuhinja širom Republike Srpske”, rekao je Višković.

Govoreći o mogućim praznim rafama zbog dešavanja u Ukrajini Višković kaže da je svaka procjena nezahvalna.

“Učinićemo sve da do toga ne dođe. Sve u skladu sa datim momentom i našim mogućnostima. Važno je da pratimo sva kretanja i već sam rekao da očekujemo i vrlo brzo i žetvu žitarica u Republici Srpskoj, a kao Vlada ćemo u tom momentu još veće količine pšenice i neku drugih kultura uzeti u vlasništvo Republike Srpske da bi mogli kontrolisati situaciju u slučaju narušavanja lanaca snabdijevanja. Imamo obećanje i dogovor sa Vladom Srbije i predsjednikom Vučićem da po tom pitanju možemo biti sigurno da će i Srbija prateći situacija i stanje intervenisati. Ono što želim naglasiti je da želimo tu sigurnost da lanci snabdijevanja ne budu prekinuti, ne tražimo ničiju pomoć. Možemo to da platimo, samo da imamo mogućnost da nabavimo”, poručio je Višković.

O informacijama o mogućoj otmici Milorada Dodika kao i patroliranju EUFOR-a Višković kaže:

“Republika Srpska je bezbjedna destinacija, Vlada putem resornog ministarstva čini da situacija ostane takva i u budućnosti. Informacije su tačne i nažalost, dolazile su sa više različitih adresa. Spekulacije da je to neko izmislio ne stoje. Sigurno i ovaj skup imaće efekta prema onima koji su na bilo koji način planirali ili pokušali da naruše bezbjedonosnu situaciju u Republici Srpskoj. Ne možemo im to dozvoliti, to je naša obaveza. Mi ovim nikome ne prijetimo, to je naša zakonska obaveza. Ako ne možemo ili ne želimo štiti naše građane, postavlja se pitanje čemu ćemo služiti? Ispunjavamo naša zakonska ovlašćenja i tako ćemo raditi i u narednom periodu. Želim da poručim građanima Republike Srpske da smo bili u svakom trenutku da obezbijedimo bezbjednost svima što ćemo činiti i u narednom periodu”.

Izvor: ATV