Da li je na pomolu novi skandal u Ministartstvu inostranih poslova?

Ministar savjetnik Šaban Forić, svim ambasadama i konzulatima BiH u svijetu, poslao je dopis u kojem poziva osoblje da aktivno učestvuje u registraciji birača van BiH.

Ovakva instrukcija na tragu je aktivne mobilizacije bošnjačke dijaspore posebno u zemljama Zapadne Evrope, pred opšte izbore u BiH. To za RTRS kaže ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić, kojoj je instrukcija stigla.

Instrukcija ministra savjetnika Šabana Forića, čovjeka od povjerenja Bisere Turković, distribuirana BiH ambasadama i konzulatima širom svijeta, otvorila je pitanje da li je posao zaposlenih u DKP da se bave izbornim procesom.

“Molim da proslijedite svim zaposlenim u MIP i DKP-u BiH obavještenje o edukaciji o načinu elektronskog prijavljivanja birača van BiH” – stoji u dopisu koji je poslao Forić.

– Nije samo ambasada primila taj mejl, primili su svi zaposleni. Znači, apsolutno niko nije ostao neiformisan o tome da treba da se svi zaposleni u DKP BiH na neki način uključe u izborni proces – izjavila je Ristović Krstić.

Uključivanje osoblja DKP-ova u izborni proces omogućila je CIK koja je za 28. april najavila on lajn konferenciju o toj temi. Ristović Krstić kaže da je to prvi put da CIK organizuje takvu vrstu obuke. Ističe da Grčka nije zanimljiva kada su u pitanju izbori, jer je malobrojna dijaspora, ali instrukcija koju su dobili stigla je u sve ambasade i konzulate.

– Mi kao kao zemlja nismo zanimljivi, ali su zanimljive Njemačka, zemlje Skandinavije, Holandija, Danska, gdje će ove instrukcije biti veoma značajne u smislu okupljanja dijaspore, prije svega bošnjačke, tako da sve ovo upućuje na to da se SDA kojoj ministrica pripada ozbiljno priprema za izbore – dodala je Ristović Krstić.

To potvrduđuje i lider SDA Bakir Izetbegović koji je u Beču 26. marta rekao da nisu važni izbori u Federaciji, da glasaju oni koji stu iz Republike Srpske, dok je dan kasnije iz Salzburga poručio je da se glasa u Republici Srpskoj, tu se vodi odsutna bitka za BiH. Nastavak tih aktivnosti je sastanak Bisere Turković sa članovima CIK-a o glasanju BiH državljana u DKP.

– Imajući u vidu da je ona skoro imala sastanak sa članovima CIK-a, jasno je da joj trebaju da DKP-ovi radi osiguranja glasova iz inostranstva koje će lično ona da “štrihira” i na taj način ponovo otmu hrvatskog člana Predsjedništva i otimanje srpskog člana Predsjednštva, što im mi nećemo dozvoliti – rekla je Sanja Vulić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom sada već propalih pregovora o izbornoj reformi mnogo se govorilo o integritetu izbora. Kada su vladajuće stranke iz Srpske poručile da nema poštenih izbora sve dok iz inostranstva stižu “vreće” sa glasovima, pobornici integriteta izbornog procesa su ućutali.

S obzirom na agresivnu kampanju na registraciji birača u bošnjačkoj dijaspori, SDA ozbiljno računa na glasove iz “vreća” za izbore u Srpskoj.

Autor: RTRS