Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je Srni da je presuda Suda BiH, kojom se potvrđuje odluka Predstavničkog doma u slučaju nelegalnog izbora članova Centralne izborne komisije BiH, još jedna potvrda da taj tzv. pravosudni organ ne donosi odluke na osnovu zakona i prava uopšte, nego na osnovu političkih naloga SDA i dijela međunarodne zajednice.

– Niti jedan student prava, a ni malo bolje upućen laik, ne bi sebi dozvolio da ovako presudi i napiše u obrazloženju kako mu je važan samo jedan stav Izbornog zakona, potpuno zanemajući druge jednako važne članove tog istog zakona koji govore o tome da je Predstavnički dom, i u posebnim slučajevima imenovanja članova CIK kakav je bio predmetni, dužan slijediti iste principe i procedure kao u redovnom postupuku, da ih imenuje sa liste dokazanih stručnjaka iz oblasti izbornog prava, a ne sa stranačkih lista i iz političkih kabineta. Sve je to Sud BiH nekako uspio da previdi zaslijepljen izvršenjem političkog zadatka – istakla je Novaković Bursać.

Ona je ocijenila da je “i u konkretnom slučaju zanimljivo posmatrati ponašanje dijela međunarodne zajednice koji na ovako očite primjere kršenja principa vladavine prava i demokratičnosti glasno ćuti, dok istovremeno galami o toj istoj vladavini prava i potrebi da imamo fer i poštene izbore koju, zaboga, treba da provodi produkt ovakvih pravnih distorzija”.

– Ne očekujem negativnu reakciju ni iz opozicije iz Reublike Srspske, kao što je iz SDS na primjer nije bilo kada su u pitanju posljednje sramne presude Suda BiH u slučaju ratnog zločina u Velikom parku u Sarjevu, jer u angažmanu i inženjeringu ovakvog CIK-a zaposjednutog odanim kadrom PDP-a i SDS-a, očito vide jedinu šansu da opstanu na političkoj sceni i ne postoji cijena koju u tu svrhu nisu spremni da plate – naglasila je Novaković Bursać.

Ona je ukazala da zemlja koja ima sudije spremne da ovako ponize svoju struku i pravnu nauku, i ne samo u ovom predmetu, zaista treba da se brine za svoju budućnost.

Sud BiH je 21. aprila odbio tužbu bivšeg člana CIK-a Branka Petrića koji je osporavao izbor aktuelnih članova CIK-a, ocijenivši da su, kako su naveli, aktuelni članovi CIK-a izabrani u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Izvor: SRNA/RTRS