U Prijedoru je obilježena 80. godišnjica od osnivanja logora Ciglana i 79. godišnjica od oslobođenja logora u Drugom svjetskom ratu.

Logor Ciglana nalazio se na periferiji tadašnjeg Prijedora.

Formiran je u drugoj etapi čišćenja stanovništva sa Kozare u zvaničnoj operaciji Zapadna Bosna.

Kroz logor Ciglana prošlo je više od 14.000 srpskih civila tokom ofanzive njemackih i ustaških snaga na Kozaru 1942. godine.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da su kroz logor prošli uglavnom srpski civili tokom – starci, žene i djeca dok su muškarci odmah sa kapije odvajani i odvođeni put Јasenovca i drugih stratišta odakle se nikada nisu vratili.

Novak Vučkovac iz sela Gornja Bistrica bio je u ovom logoru sa majkom, dvije sestre i dva brata.

– Imao sam tada osam godina i svega se sjećam, i kad je stariji pobjegao. Bilo je puno djece, bili smo gladni i bio je tu jedan iz sela koji je imao kola i volove i on je šetao okolo i kupio mrtvu djecu i gonio negdje tamo – priča Vučkovac.

Potomak preživjelih logoraša Slaviša Knjeginjić rekao je da su u logoru Ciglana ubijani ljudi i da se o tome poslije ćutalo.

– Јa kao dijete nisam znao za ovaj logor sve dok mi roditelji nisu rekli – kaže on.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Ranko Kolar istakao je da i ovo mjesto svjedoči o stradanju naroda Kozare i Potkozarja u Drugom svjetskom ratu, te da se istorija ne smije zaboraviti.

Autor: RTRS