Postoji realna opasnost od početka trećeg svjetskog rata, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potcijeniti – rekao je Lavrov.

Upoređujući trenutnu situaciju sa periodom kubanske krize, on je primijetio da je “u to vrijeme bilo malo pisanih pravila”, ali da su pravila ponašanja bila sasvim jasna – u Moskvi je bilo jasno kako se Vašington ponaša, a Vašingtonu kako se Moskva ponaša.

– Sada je takođe, generalno, ostalo malo pravila – rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, tokom kubanske krize “postojao je kanal komunikacije kojem su vjerovali lideri SSRR-a i SAD”.

– Sada nema takvog kanala i niko ne pokušava da ga stvori. Odvojeni stidljivi pokušaji koji su učinjeni u ranoj fazi nisu dali mnogo rezultata. Suprotno našim upozorenjima, upumpavali su oružje u Ukrajinu, na svaki način podstakli njenu rusofobičnu suštinu, suštinu režima koji je uspostavljen pod Porošenkom i koji se jača pod Zelenskim – rekao je Lavrov.

Istakao je da ne bi volio da se ovi rizici vještački naduvaju u situaciji kada su rizici veoma značajni, ali je dodao da “ima mnogo onih koji ih žele”.

Govoreći o tome šta je Moskva spremna da uradi kako bi spriječila izbijanje trećeg svjetskog rata, Lavrov je rekao da “Rusija već mnogo godina radi mnogo toga”.

– Tokom Trampove administracije zalagali smo se na najvišim nivoima u Moskvi i Vašingtonu da ponovo potvrdimo izjavu Gorbačova i Regana iz 1987. da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da nikada ne bi trebalo da bude slobodan. Pozivali smo Trampov tim da obnovi tu izjavu koja je veoma važna za naše narode, ali i za cijeli svijet. Nažalost, nismo uspjeli da ubijedimo naše kolege u neophodnost takvog koraka, ali smo se vrlo brzo dogovorili sa Bajdenovom administracijom, a u junu prošle godine tokom na samitu u Ženevi naši predsjednici su dali takvu izjavu – rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

On je takođe podsjetio da je pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN dalo sličnu izjavu na najvišem nivou.

– I to je naša principijelna pozicija, od toga polazimo – zaključio je Lavrov.

Autor: TANЈUG/RTRS