Na benzinskim pumpama u Srpskoj prošle sedmice je opet došlo do poskupljenja goriva, a litar dizela košta i do 3,14 KM.

Njegova cijena je prije ovog poskupljenja iznosila oko 3,05 KM, što znači da je ovo gorivo otišlo za devet feninga po litru.

– Početkom protekle sedmice, litar sam plaćao 3,05 KM. Kad sam u prošli petak ponovo otišao da natočim, dočekala me nova cijena, a dizel je bio skuplji za devet feninga. Ovo je zaista previše. U proteklom periodu, čak smo se nadali da bi moglo da dođe do pojeftinjenja, jer su jedno vrijeme cijene sirove nafte bile u padu, ali to se nije desilo. To su naše pumpadžije, kod njih, uglavnom, postoji samo korekcija cijena naviše. Čak i kad ima realnog osnova za pojeftinjenje, ućute se i čekaju novu priliku da poskupe – kaže Nikola V. iz Banjaluke.

U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri privrednoj komori Republike Srpske nismo saznali za koliko je, u prosjeku, i zbog čega došlo do korekcije cijena na benzinskim pumpama u Srpskoj.

Podsjetimo, nakon poslednjeg pojeftinjenja u Srpskoj, koje se desilo oko 20. marta, litar dizela je koštao od 2,89 do 3,09 KM ili oko tri KM u prosjeku, dok se cijena litra benzina kretala od 2,79 do 3,12 KM.

Zanimljivo je da je desetak dana unazad, benzin u Srpskoj skuplji od benzina u Federaciji BiH. Naime, nakon značajnog pojeftinjenja, litar ovog goriva je u FBiH došao na 2,46 – 3,11 KM.

Izvor: Srpskainfo