epa09758890 A customer with a fuel pump at a petrol station in London, Britain, 15 February 2022. Fuel prices have hit a new record high across the UK, according to motoring organisation The AA. Average UK petrol prices have surpassed 148pence for the first time. EPA-EFE/ANDY RAIN

Vozače u Banjaluci ponovo je zapljusnuo hladan tuš, jer je gorivo na dijelu benzinskih pumpi proteklih dana poskupjelo.

Istovremeno, u FBiH je nastavljen pad cijena naftnih derivata, pa smo došli u situaciju da je na nekim prodajnim mjestima, recimo u Sarajevu, moguće kupiti jeftinije gorivo nego u Banjaluci.

“Primijetio sam da je skočila cijena goriva na jednoj pumpi na istočnom tranzitu u Banjaluci. Ne razumijem šta je sada razlog za poskupljenje. Dok svi očekujemo da cijene, baš kao i u FBiH, počnu padati, kod nas u RS se bilježe suprotni trendovi, što je neshvatljivo “, rekao je za “Nezavisne novine” jedan Banjalučanin.

Nazvali smo juče nekoliko benzinskih pumpi u gradu na Vrbasu i na nekim od njih su nam rekli da cjenovnike nisu mijenjali, dok na drugima priznaju da je došlo do skoka cijena.

“Jeste, prije nekoliko dana poskupio je dizel, i to za pet feninga po litru, dok benzin i plin nisu poskupjeli”, rekli su za “Nezavisne novine” na jednoj od benzinskih pumpi.

Zanimljivo je to što cijene u Banjaluci i te kako variraju, pa tako na nekim od pumpi dizel košta i do 3,29 KM, a benzini su uglavnom ispod tri marke.

Sa druge strane, prema dostupnim informacijama, u Sarajevu se litar dizelskog goriva može kupiti po cijeni već od 3,01 KM, mada ima i pumpi gdje ova vrsta goriva košta i do 3,31 KM. Istovremeno, na sarajevskim pumpama super 95 košta od 2,81 do 3,11 KM.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” Banjaluka, ističe da je paradoksalno to što na benzinskim pumpama u Srpskoj nije došlo do pada cijena goriva, dok je na svjetskom tržištu sirova nafta, sa 130 dolara, pala na oko 107 dolara.

“Mi ne možemo da osjetimo pojeftinjenje na našim benzinskim stanicama, što je poražavajuća činjenica za nas potrošače. Istovremeno, vidimo da sirova nafta pojeftinjuje na svjetskom tržištu, dok se kod nas to ne primijeti, što je paradoksalno”, naveo je Srdić u izjavi za “Nezavisne novine”.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina”, izjavu nismo uspjeli dobiti, tako da ostaje nejasno zašto je na nekim prodajnim mjestima gorivo poskupjelo, pogotovo ako se uzmu u obzir kretanja na svjetskom tržištu.

Naime, kako javljaju agencije, na globalnim tržištima cijene nafte prošlog sedmice pale su gotovo pet odsto jer se trgovci plaše slabljenja potražnje zbog usporavanja rasta svjetske privrede i povećanja kamatnih stopa američkog Feda kako bi suzbio visoku inflaciju.

Prema dostupnim informacijama, cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 4,5 odsto, na 106,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,6 odsto, na 102,07 dolara.

Izvor: banjaluka.net