Za korištenje javnih površina na području Grada Banjaluka mali prodavci moraju ponuditi Gradu što više novca za zakup kako bi neometano prodavali. Međutim, kada su u pitanju lokacije na kojima se nalaze bilbordi, tada se ni javni poziv za nadmetanje ne raspisuje. Iako je bio kritičan kada je reklamiranje na javnim površinama u pitanja, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sada mimo javnog poziva i nadmetanja dodjeljuje preko stotinu najatraktivnijih lokacija pojedinim firmama za reklamiranje.

„Red zaveden za jedan dan! Bilbordi se skidaju i komunalne naknade se počinju plaćati. Nikada više zahtjeva nego danas da se plati naknada! Više ništa nije isto“, napisao je Stanivuković na Tviteru, nakon prestavljanja prvih rezultata Tima za reviziju, kada je u javnost izašao sa tvrdnjom kako je 40% bilborda u gradu lažno postavljeno i za koje niko nije plaćao obaveze u budžet.

Stanivuković sada 104 lokacije na kojima se nalaze bilbordi neposrednom pogodbom dodjeljuje firmama “Metromedija”, “Nova oprema”, “Tempo Gradnja” i “Media Group”.

U Gradskoj upravi se pravdaju kako još nisu definisane konačne lokacije za postavljanje bilborda u gradu, zbog čega nisu ispunjeni uslovi za raspisivanje javnog oglasa.

“Smatramo opravdanim dodjelu lokacija za postavljanje reklamnih panoa neposrednom pogodbom na period do raspisivanja javnog oglasa, a nadalje do 30. aprila 2023. godine”, navodi se u Prijedlogu odluke koju je Stanivuković uputio pred odbornike Skupštine Grada i o kojoj bi trebali odlučivati na sjednici za nekoliko dana.

U tom dokumentu se dodaje kako su preduzeća koja su dobila ove lokacije dužna plaćati naknadu za zauzimanje javne površine, te komunalnu taksu za isticanje reklamne poruke. Utrošenu struju dužni su platiti do petog dana u mjesecu za prethodni mjesec.

Iako se gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivukovič hvalio kako je „zaveo red“ u ovoj oblasti, sada se ispostavilo da je napravio samo još jednu lažnu obmanu prema građanima Banjaluke. Gradski prihodi možda jesu porasli, ali zahvaljujući nelegalnim radnjama, kao što je postavljanje bilborda mimo javnog poziva i nadmetanja.

Izvor: banjaluckeprice