Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je sankcije Velike Britanije dodatno drže u uvjerenju da je ispravno sve ono što radi u Republici Srpskoj, ali i BiH.

Cvijanović je navela da su sankcije došle kao rezultat toga što poštuje institucije i Ustav.

– Јa sam čovjek Republike Srpske, gdje čitav niz godina obavljam veoma važne pozicije koje zahtijevaju i odgovorno ponašanje, pridržavanje Ustava. Ne slažem se sa nekim strancima koji su odlučili da ignorišu Ustav ili da kažu da je ustavno ono što se desilo nakon Ustava, a nije došlo do njegove promjene, ili da nije ustavno ono što je bazično napisano u Ustavu – rekla je Cvijanović za ATV.

Cvijanović je navela da se u njenom stvarnom životu ništa nije promijenilo, da radi za Republiku Srpsku te da će nastaviti to da radi na kojoj god poziciji se nalazila.

– To je moje opredjeljenje, zato što znam da moramo biti okupljeni oko ciljeva Republike Srpske i njenih interesa, da ne smijemo gubiti ni energiju ni volju ni želju da iskomuniciramo ono što su naši pravi razlozi – istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da su razlozi za sankcije Velike Britanije lažni, kao i da su optužbe koje su tamo navedene apsolutna laž.

– To što neko kaže kako podrivate ustavni poredak ili legitimitet institucija BiH, apsolutno nije tačno – rekla je Cvijanović.

Ona je navela da je lažna je tvrdnja da je zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom prijetnja za mir i stabilnost, te naglasila da oboje spadaju u red političara koji pozivaju na mir i solidarnost i trude se da pokažu da su odnosi u regionu puno bolji.

– Јedna od još većih laži jeste kako mi radimo nešto u Republici Srpskoj po nalogu predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Mislim da su iskoristili globalnu histeriju i pokušaju nas sa mikro plana prebaciti na makro plan, da bi to bolje zvučalo – navela je Cvijanović.

Cvijanović je ponovila da ne krši Dejtonski sporazum, već ga zagovara, a da ga krše oni koji su ga izmijenili, izvitoperili ili ga tumače na različite načine.

– U mom stvarnom i političkom životu se ništa nije promijenilo. Uvjerena sam da treba da se držim Ustava i to ću uvijek raditi i kao građanin, a posebno kao neko ko ima i dodatnu obavezu da se tako ponaša zbog funkcije koju obavlja – navela je Cvijanović.

Cvijanović smatra da je na djelu bezobrazna zamjena i politička igra, te da je njena politička poruka i stav da se uvijek treba razgovarati.

– I sad mislim da mi je važnije da razgovaram sa Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalim u ovoj zemlji, nego da razgovaram sa strancima. Ali oni su ti koji ne žele dijalog i koji šalju poruke bošnjačkim političarima da ne treba da pričaju sa predstavnicima Republike Srpske. Ne znam zašto je to tako – naglasila je Cvijanović.

Ona je navela i da su zlonamjerne priče o nekom sukobu između nje i Milorada Dodika.

– Među nama nema nikakvih animoziteta, mi smo sami to dovoljno potvrdili. Mislim da smo ljudi koji se politički odlično razumiju, a da smo kroz godine zajedničkog rada razvili i neku vrstu prijateljstva – navela je Cvijanović.

Autor: SRNA/RTRS