Prelijep fudbalski događaj viđen je u Prijedoru na današnji dan prije 50 godina. Na Gradskom stadionu, prijateljsku utakmicu su odigrali Rudar i beogradski Partizan.

Crno-bijeli su iskoristili priliku da, uslijed prvenstvene pauze, posjete grad na Sani. Došli u punom sastavu, izuzev Paunovića i Vukotića, koji su imali reprezentativne obaveze na pripremama za susret između SFRJ i SSSR-a.

Tog 27. aprila 1972. godine, po idealnom vremenu za fudbal, na stadionu se skupilo više od 7000 gledalaca, koji su uživali u odličnoj predstavi.

SASTAVI TIMOVA:

Rudar: Janković, Vukelja (Kučković), Bašić, Damjanović (Marković), Škodro (Mađar), Gombović, Vidović (Bašić), Ličina, Mandić (Soldat), Bevandić, Crnkić (Gvozdenović). Partizan: Ćurković (Knežević), Marić, Golac, Antić, Pejović (Vulić), Budišić (Todorović), Živaljević, Grubješić, Tatić, Đorđić, Bjeković.

Partizan je pobijedio rezultatom 1:2. Oba gola za goste iz Beograda postigao je Bjeković u prvom poluvremenu, dok je u drugom sa bijele tačke precizan bio “Rudar” Gombović.

Cjelokupan prihod od ove utakmice (preko 50 000 dinara) doniran je za pomoć u izgradnji Spomenika revoluciji na Kozari, koji je i svečano otvoren kasnije iste godine.

Izvor: Srpskainfo