Nemanja Matijaš (39) iz Prijedora je 2018. godine osuđen na pet godina zatvora zbog neovlaštene trgovine drogom, i to na osnovu pogrešnog DNK nalaza, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Ko je i zbog čega napravio kardinalan propust zbog kojeg je Matijaš osuđen, trebala bi utvrditi detaljna istraga.

U svakom slučaju, neko bi zbog svega trebao odgovarati.

Matijaš je uhapšen u spektakularnoj akciji banjalučke policije u julu 2017. godine, nakon što je u automobilu “pasat” u kojem je bio suvozač, pronađen paket u kojem su se, prema navodima policije, nalazilo 922 grama heroina.

Negirao odgovornost

Zajedno s Matijašem tada je uhapšen i njegov sugrađanin Vanja Vuković (37), koji je takođe osuđen na pet godina zatvora. Vuković je vozio pomenuti “pasat” koji je bio u vlasništvu treće osobe.

Za razliku od Vukovića, koji nije negirao svoju odgovornost, Matijaš je od početka tvrdio da nema veze s krivičnim delom koje mu je stavljeno na teret.

Međutim, nakaradni sistem bio je brži i jači od ovog Prijedorčanina.

U kritično vreme policija je saopštila kako je u pitanju jedna od rekordnih zaplena droge, kako je akcija hapšenja isplanirana do detalja, te kako istraga neće stati sve dok se ne otkriju i saučenici, jer se, kako su isticali tada, radilo o “organizovanoj kriminalnoj grupi”.

Teren je bio pripremljen, pa se nikakve druge opcije, izuzev zatvorske, nisu ni nudile Matijašu.

Veštačenje

Osumnjičenima je određen pritvor, a u rekordna 23 dana već je bila podignuta i optužnica.

Istragom u ovom slučaju rukovodilo je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka i u skladu sa zakonom i praksom zatraženo je veštačenje.

– S obzirom da auto nije bio njihov, a da je vozač priznao, odnosno Vuković, bilo je neophodno utvrditi da li je još neko dolazio u dodir s paketom. Veštačenje je obavio Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske i ovo veštačenje je utvrdilo, barem se tako smatralo, da je DNK Matijaša pronađen na paketu u kojem je bio heroin – ispričao je izvor Srpskainfo iz pravosuđa Republike Srpske.

Tokom istrage saslušani su policajci na okolnosti kako i gde je pronađen paket heroina, a na okolnosti uzimanja uzoraka sa paketa saslušan je veštak Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske.

Nakon okončane istrage, protiv Vukovića i Matijaša podignuta je optužnica, a nakon održanih ročišta obojica su osuđena na po pet godina zatvora.

Preokret

Srpskainfo saznaje da je sud tokom postupka odbacio molbu Matijaša za ponavljanjem DNK veštačenja i ovaj Prijedorčanin je osuđen u januaru 2018. godine na pet godina zatvora.

U decembru 2018. godine presuda je postala pravosnažna.

Prolazile su godine, a Matijaš je na sve načine pokušavao ubediti pravosuđe Republike Srpske da ponovi veštačenje DNK tragova sa paketa u kojem se nalazio heroin.

Molba tada već pravosnažno osuđenog Matijaša konačno je prihvaćena prošle godine, a nakon toga je usledio preokret.

Naime, Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske konstatuje da se nesporni biološki uzorak, odnosno bris bukalne sluznice Nemanje Matijaša, uzet na osnovu privatnog zahteva u julu prošle godine, te nesporni biološki uzorak, takođe bris bukalne sluznice uzet od Matijaša tokom istrage 2017. godine, ne podudaraju!?

Izvor: Srpskainfo