U gradskoj čitaonici u Prijedoru sinoć je promovisana monografija autora Mirka Dimića “Sreflije 1941-1945”, koja predstavlja svjedočanstvo o ustaškom zločinu nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata u selu Sreflije u opštini Kozarska Dubica.

iše od 500 stanovnika stradalo je tokom tog rata tako da je to priča o stradanju civilnog stanovništva, a pored spiska žrtava koji sam dopunio, ističe se deset sjećanja koje sam objedinio – rekao je Dimić, koji je kustos Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina.

Direktor JU Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković, koja je pisac predgovora ove monografije, rekla je da je ovo veoma značajno istorijsko djelo u smislu da obrađuje mikrocjelinu.

– Zadnjih godina u Spomen području Donja Gradina mi se bavimo istraživanjem ustaškog zločina – genocida u lokalnim okvirima, i veoma je značajno za sastavljanje cjelokupnog mozaika NDH da naučno obradimo svako selo. Samim tim, mogu reći da je selo Sreflije na mapi naučno obrađenih sela kada je u pitanju stradanje za vrijeme Drugog svjetskog rata – navela je Tulekovićeva.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Knjiga je izdata prošle godine, a istraživanje za ovo istorijsko djelo trajalo je pet godina.

Promocija monografije organizovana je u susret obilježavanju parastosa i pomena žrtvama ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Organizator promocije je Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”, čiji je Programski savjet odlučio da ovo djelo bude jedno od nekoliko izabranih i promovisanih u organizaciji ove ustanove.

U Donjoj Gradini će u nedjelju, 1. maja, biti obilježeno 77 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac i Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u ovom koncentracionom logoru i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Autor: SRNA/Srpskainfo