Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da je BHRT najbolji primjer BiH kao nefunkcionalne zemlje i najplastičniji primjer šta treba raditi sa Srbima – šikanirati ih što više, omalovažavati i otjerati.

“Očito je da Srbi smetaju gdje god ih ima pa i u ovom minimalnom procentu u BHRT-u koji je statistička greška”, rekla je Vulićeva tokom rasprave o informaciji Upravnog odbora (UO) BHRT-a o posljedicama finansijske blokade ove medijske kuće.

Vulićeva smatra da je jedini i isključivi krivac za stanje u BHRT-u rukovodstvo, ne članovi UO ili politika.

“Treba podsjetiti da je naplata RTV takse na području Republike Srpske skoro stoprocentrna i da je RTRS do 2017. godine uredno isplaćivao BHRT-u svoj dio, dok iz Federacije BiH to nije bio slučaj jer je naplativost niska”, navela je Vulićeva.

Ona je podsjetila i da je revizija 2008. godine dala primjedbu da BHRT ne posjeduje dokaze da je vlasnik objekata koje prisvaja kao svoje, što je potvrđeno i revizorskim izvještajem iz 2016. godine.

“Da nije bilo nikakve inicijative rukovodstva BHRT-a za popravljanje stanja, jasno pokazuje nadanje da će im određeni politički predstavnici pomoći u rješavanju problema, dok oni zastupaju samo jednu nacionalnu politiku i programsku šemu”, rekla je Vulićeva.

Ona je zapitala ima li poslanik Damir Arnaut etičko pravo da raspravlja o stanju u BHRT-u, imajući u vidu da je njegova supruga jedan od glavnih urednika u toj medijskoj kući.

“Neka javnost procijeni da li je ovo sukob interesa”, rekla je Vulićeva i dodala da bi voljela da čuje od direktora BHRT-a zašto je od prošle godine Srbima zaposlenim na određeno vrijeme produžavao ugovor na mjesec dana, a Bošnjacima na tri mjeseca.

Ističući da je broj Srba zaposlenih na BHRT-u na nivou statističke greške, Vulićeva je rekla da su srpski predstavnici u politici krivi što ne upozoravaju na to i što se ne bore za ispunjavanje nacionalne kvote broja zaposlenih.

“Da li je sramota poslanike da ćute na pozive na linč urednika na BH radiju Pejke Medić”, upitala je Vulićeva i podsjetila na javne pozive da se Medićeva ubije, siluje, zapali, na šta su ostali ćutali.

Prema njenim riječima, Srbi imaju interes da se bore za BHRT koji će zastupati interese sva tri ravnopravna naroda u dva etiteta, što drugi kroz praksu osporavaju.

Autor: SRNA/ATV