Povodom presude nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu koji je drugostepenom presudom osuđen na osam godina zatvora jer je sud zaključio da nije spriječio zločine pripadnika odreda “El mudžahedin” nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića, danas iz Srpske brojna reagovanja.

Današnja presuda Mahmuljinu vrijeđa srpski narod, porodice poginulih i svjedoke, istakao je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Aleksandar Savić.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da presuda po ko zna koji put samo potvrđuje da pravosuđe BiH radi jednostrano na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izrazio je nezadovoljstvo presudom, ističući da kazna nije adekvatna počinjenom krivičnom djelu.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović smatra da je presuda Mahmuljinu mala, te da predstavlja novu potvrdu da Sud BiH radi na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

– Ova presuda po ko zna koji put pokazuje dugogodišnji uhodani način rada Suda BiH na štetu srpskog naroda i Republike Srpske – rekao je Nosović.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da presuda vrijeđa srpske žrtve rata i Republiku Srpsku.

– Ova presuda po ko zna koji put samo potvrđuje da pravosuđe BiH radi po dvostrukim standardima na štetu Srba i Republike Srpske, a u funkciji bošnjačke politike – rekao je Lazić.

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je nedopustivo blagu kaznu Mahmuljinu koji je morao da odgovara i za zločin protiv čovječnosti čije obilježje imaju sva zlodjela koja su činili mudžahedini pod njegovom komandom, rekao je glavni inspektor MUP-a Republike Srpske za istrage ratnih zločina Simo Tuševljak.

Tuševljak ističe da je kazna Mahmuljinu morala da bude mnogo veća, podsjetivši da su na području Vozuće i Zavidovića, koje je bilo pod njegovom komandom, i uz saglasnost tadašnjeg njihovog vrhovnog komandanta dovedeni mudžahedini koji i danas čine stravične zločine po svijetu.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je da je presuda “posljednji ekser koji je zakucan u kovčeg pravosuđa na nivou BiH”.

– Iako je odgovoran za monstruozne zločine odreda `El mudžahedin` koji su bili pod njegovom komandom, Mahmuljin je osuđen na mizernu kaznu od osam godina po Krivičnom zakonu SFRЈ i cijeli sudski proces je bio na slobodi – naveo je Kojić.

Današnja presuda Mahmuljinu je sramotna je, istakao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović i konstatova da je ovo još jedna potvrda da nema sudske pravde za Srbe.

Presuda Mahmuljinu je izrugivanje žrtvama, ocijenio je stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević. On je podsjetio da se u zapadnim zemljama, prije svega SAD, za slična krivična djela izriču višestruke doživotne robije.

Višedecenijsko nekažnjavanje glavnokomandujućih u takozvanoj Armiji BiH za zločine nad Srbima doprinijelo je da se pripadnici zloglasnog odreda “El mudžahedin” i radikalni islamisti, koji su počinili neviđena zvjerstva nad srpskim civilima i pripanicima Vojske Republike Srpske u Zavidovićim i Vozućoj integrišu u BiH društvo, izjavio je senator Republike Srpske Milivoje Ivanišević.

On kaže da je pseudo-kažnjavanje bošnjačkih komandanata za zločine nad Srbima u BiH beznačajno, žalosno i smješno u isto vrijeme.

Autor: RTRS