Među 83 narodna poslanika mnogo je onih za koje javnost nikada nije čula niti zna kako izgledaju. I ne čudi to jer ih na sjednicama skoro nikad ne čuju, samim tim i ne vide. Mnogi u tome što većinu sjednica i mandata, ali za punu platu, prećute – ne vide ništa sporno.

“Koliko često se javite za riječ kao poslanik? Kad osjetim potrebu da na određenu temu se javim. Kad ste se javili posljednji put, je li se sjećate? U vezi bolnice, kiseonika tako. Kad je to moglo biti prije mjesec dana. Da li mislite da pošteno zaradite poslaničku platu? Mislim da ne radim ništa nepošteno, nečasno”, kaže Spomenko Stojanović, samostalni poslanik, Foča.

Ima i onih kojima su ovakva pitanja tendenciozna.

“Vi ste novinar, vi naravno imate pravo na tako nešto. Ja sam već dugo ovdje, četvrti mandat. Mislim da je ova plata bila veća, prvi mandat nego što je sad. Kolika je sad, ako nije tajna? 2.400 KM. A bila je veća 2006. godine. Smatrate da bi trebala biti sad veća? Da li zaradite vi to kao poslanici? Pa gledajte opet postavljate takvo pitanje, nisam znao da ćete me tako iznenaditi”, odgovara Obren Marković, poslanik SNSD-a, Zvornik.

“Ja se javljam o onim temama za koje mislim da imam šta da kažem konstruktivno, da popravim akte, zakone i tako. Je l’ se može znati kolika vam je poslanička plata? Moja poslanička plata je 2.550 maraka plus prevoz i tako”, priča Stevo Joksimović, poslanik SDS, Modriča.

Neki poslanici su danas prvi put stali pred novinare.

I oni koji su nekad bili najžešći govornici, danas su se pomalo povukli.

“Kad ste se javili za riječ u skupštini posljednji put? Joj ne mogu se sjetiti. Inače, tihujem iskreno da vam kažem. Zašto? Pa to mi je peti mandat sve mi se to bukvalno zgadilo”, odgovara Krsto Jandrić, samostalni poslanik.

“Javljam se po potrebi i kad treba javljam se svaki put. Je l’ vi mislite da je dovoljno po potrebi? Kad treba javim se naravno”, izjavio je Radovan Vuković, poslanik SNSD-a.

Narodni tribuni, u svoju odbranu kažu, da ne rade samo za govornicom u Narodnoj skupštini.

“Dosta je aktivnosti koje poslanici provode na terenu, nije to samo pred izbore da kažemo, i političke aktivnosti koje se podrazumijevaju. Mnogo je NVO, udruženja, interesnih grupa koje imaju određena pitanja”, kaže Mirela Kajkut Zeljković, poslanik Ujedinjene Srpske.

Nismo birali “ćutologe”, ali ni svađalice da nas zastupaju, kažu građani.

Izvor: ATV