Najava da će u Vukovaru biti ukinut srpski jezik i ćirilica dodatno ugrožava srpski identitet u Hrvatskoj.

Pod plaštom reforme obrazovanja, Srbi se ponovo stavljaju u podređen položaj, iako sada kao nacionalna manjina imaju zagarantovana ustavna i zakonska prava.

Ako hrvatsko Ministarstvo obrazovanja da zeleno svijetlo za ukidanje odjeljenja sa deficitarnim zanimanjima, i srednjim školama, na udaru bi se mogao naći i srpski jezik i ćiriličko pismo. Takav scenario mogao bi zadesiti i Tehničku školu “Nikola Tesla” u Vukovaru.

– Ovo je samo prijedlog od strane ministarstva, jedan dosta loš prijedlog jer se tu spajaju neka zanimanja koja nisu spojiva. Ljudi u ministarstvu imaju neku percepciju da treba strukovne škole malo smanjiti, pa onda su na udaru nažalost i odjeljenja koja slušaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu – izjavio je direktor tehničke škole “Nikola Tesla” Đorđe Lukić.

Za hrvatskog ministra obrazovanja, sve je to rezultat reformskih procesa. Cilj je povećati broj onih koji će pohađati gimnaziju i tako adekvatnije odgovoriti potrebama tržišta. Ipak, ne objašnjava zašto se takve promjene nastoje postići ukidanjem odjeljenja u kojima se, između ostalog , pohađa i srpski jezik. Da li će ono što je oduzeto Srbima biti uskraćeno i ostalim pripadnicima nacionalnih manjina?

– Moramo napraviti čitav niz promjena. Ne možemo dozvoliti da imamo čitav niz rascjepkanih sličnih programa u kojima je upisano jedno, dvoje, troje djece – saopštio je ministar obrazovanja Hrvatske Radovan Fuks.

Usvajanje ovakve odluke kosilo bi se sa Zakonom o nacionalnim manjinama, a srpska zajednica bila bi izložena novim pritiscima. Osporavajući pravo na jezik, pismo i obrazovanje, nad srpskim narodom vrši se diskriminacija i uskraćuje mu se ono što mu po Ustavu pripada.

 

– Podsjećam da je Ustavni Sud Republike Hrvatske o sličnoj stvari već odlučivao krajem 1999. godine kada je ukinuo odluku ministarstva koja je zapravo bila na ovom tragu. Pozivajući se na pozitivne propise nastojaćemo sačuvati nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, jer ovakve odluke smatramo nezakonitim – dodao je poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom saboru, Dragana Јeckov.

Ljuti Srbe kao pripadnike najveće nacionalne manjine u Hrvatskoj i činjenica da se u kontinuitetu dešavaju iste stvari. Prije samo nekoliko godina na vukovarskom području razbijane su i uništavane dvojezičke table na javnim ustanovama, pa je tako najprije silom, a sada i institucionalnim mjerama ugrožavan njihov položaj.

– Po popisu iz 2011. godine u Vukovaru je bilo 34 odsto pripadnika srpske zajednice i po tome treba biti ravnopravna upotreba srpskog jezika i pisma i na svim institucijama da se to obilježi. Međutim, svjedoci smo bili protesta, lupanja tabli, nemira u Vukovaru. Do danas ništa se po tom pitanju nije napravilo – rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda Srba Srđan Kolar.

A osim ravnopravne upotrebe srpskog jezika, ćirilice, zaštite kulture, Srbe godinama muči i ekonomska situacija i nezaposlenost. Često postavljaju pitanje – vrijedi li ostati na vjekovnim ognjištima uprkos teškom životu i na marginama hrvatskog društva.

Autor: RTRS