Predsjednik Udruženja penzionera Prijedor Slobodan Brdar izrazio je zahvalnost Gradskoj upravi i gradonačelniku Prijedora za razumijevanje budući da od prihoda od članarina Udruženje ne bi moglo pokriti ni troškove za sahrane.

Brdar je novinarima u Prijedoru rekao da je godišnji prihod od članarina oko 410.000 KM, a da je isplaćeno oko 400.000 KM za troškove sahrane članova, te da podrška iz budžeta grada omogućava sve druge aktivnosti, jednokratne pomoći, banjsko-klimatsko liječenje, kupovinu lijekova.

“Oko 13.700 članova ima udruženje, a 14.471 penzioner je u Prijedoru. Lani su na banjsko-klimatskom liječenju bila 353 člana preko grada, a 34 po programu Vlade. Ove godine po programu Vlade ide 67 jer je Vlada uvećala tu budžetsku stavku”, naveo je Brdar.
On je ukazao na problem povećane smrtnosti ove populacije gdje je lani u Prijedoru umro 791 član Udruženja ili za gotovo stotinu više u odnosu na 2020. godinu.
“Sa današnjim danom, evo, za nepuna četiri mjeseca, taj trend se uvijek povećava i imamo 271 umrlog člana. Ako bi se ovako nastavila smrtnost, na kraju godine imali bismo oko hiljadu umrlih članova. Ovdje govorim samo o članovima, a uz to treba dodati ljude koji se penzioneri, a nisu članovi Udruženja, tako da je taj broj daleko veći”, dodao je Brdar.
Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović izjavio je da prijedorsko udruženje penzionera grada Prijedora spada u red bolje organizovanih od 57 opštinskih i gradskih udruženja koliko ih ima u Srpskoj.
“Posebno želim da naglasim da je saradnja Udruženja penzionera Prijedor sa Gradskom upravom i posebno gradonačelnikom primjer kako treba da sarađuju lokalna udruženja sa lokalnim vlastima, isto kao što republičko udruženje sarađuje sa republičkim vlastima, resornim ministarstvima, predsjednikom Vlade posebno i svim drugim organima putem kojih i sa kojima zajednički radi na poboljšanju standarda penzionera”, rekao je Trifković.
On je dodao da su penzioneri dobili “uskršnju radosnu vijest” koja je zvanično juče potvrđena na sjednici Vlade Republike Srspke, a to je da se penzije vanredno povećavaju za deset odsto od 1. maja.
“Vlada je juče zvanično donijela tu odluku, a tu odluku je ranije na našoj godišnjoj skupštini u Tesliću najavio predsjednik Vlade. Dakle, 10. juna penzioneri mogu očekivati veće penzije na svojim čekovima za deset procenata”, istakao je Trifković.
Godišnjoj skupštini Udruženja prisustvovao je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.
Učešće u finansiranju jednokratnih pomoći, upućivanja na banjsko liječenje i troškova dijela sahrana penzionera u budžetu grada Prijedora sa 250.000 KM u prošloj uvećano je na 300.000 KM u ovoj godini.

Izvor: prijedorgrad