Istraživanja su pokazala da se javnost ne može složiti oko odgovora na pitanje koliko često treba mijenjati posteljinu, međutim britanska doktorica Lindzi Brauning tvrdi da je sedam dana idealna odrednica.

Nedavno istraživanje provedeno među 2.250 odraslih Britanaca pokazalo je prilično poražavajuće rezultate – gotovo polovina slobodnih muškaraca izjavila je da ne peru posteljinu do četiri mjeseca, a 12 odsto njih je priznalo da ih peru kad se sjete – što bi moglo biti i duže.

“To zaista nije dobar plan”, kazala je za Radio 1 Newsbeat dr Lindzi Brauning, psiholog, neuronaučnik i stručnjak za spavanje.

Slobodne žene su češće mijenjale posteljinu, a 62 odsto njih kazalo je kako to radi na svake dvije sedmice, a parovi tvrde da čiste svoju posteljinu svake tri sedmice, prema podacima jedne kompanije za proizvodnju posteljine.

Dr Brauning kaže da bi trebalo da mijenjamo posteljinu jednom sedmično ili najviše svake dvije sedmice.

Higijena je veliki faktor, a jedan od razloga je znoj. Ako ste ikada pokušali da spavate tokom toplotnog talasa, znate koliko to može biti teško.

“Znoj ulazi u čaršafe čineći ne samo da odvratno mirišu, već se i prilično začepljuju”, kaže dr Brauning.

Ona kaže da je potrebno da imamo protok vazduha da bi nam bilo hladno dok spavamo jer se tako najbolje odmaramo.

Nije samo znoj ono o čemu treba da razmišljamo – zabrinjavajuće su i mrtve ćelije kože kojih se oslobađamo tokom spavanja.

“Ako ne operete posteljinu kako treba, vaše mrtve ćelije kože će se nakupiti što postaje gore vremenom. Nakupljanje znači da se grinje mogu hraniti tim ćelijama, uzrokujući nelagodu i osip na koži”, pojasnila je.

Dodala je da možemo biti popustljiviji u zimskim mjesecima, ali jednom sedmično “bi bilo idealno”.

Izvor: klix.ba/ATV