U Prijedoru je danas obilježeno 30 godina od pogibije dvadesetogodišnjeg policajca Radenka Đape iz Gornjeg Jelovca – prve žrtve u ovom gradu u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence su kod spomen-ploče u Kozarskoj ulici položili majka Marija, a potom i članovi Radenkove porodice, gradonačelnik Prijedora, delegacije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, članovi boračkih organizacija i drugih udruženja, te prijatelji i mještani Gornjeg Jelovca.

“Ovaj dan budi najteža sjećanja i svaka godina je sve teža. Za pogibiju mog djeteta nije niko odgovarao i želim da se neko pobrine za to da odgovara onaj ko je kriv”, rekla je Marija Đapa.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je novinarima da je ovo dan sjećanja na prvu žrtvu minulog rata.

“Ovaj dan treba da bude opomena za sve da se ovo nikada, nigdje i nikome ne ponovi. LJudski je praštati, ali i pamtiti i na nama mladim generacijama je da obilježavamo sve ove datume i na taj način sačuvamo od zaborava poginule. To je naša dužnost i obaveza”, rekao je Javor.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica poručila je da je najžalosnije to što za ovaj zločin niko nije odgovarao, te da je više nego jasno da su prve žrtve u Prijedoru bili Srbi.

“Strašno je kada pogledate ovu uplakanu majku i mnoge koje su izgubile djecu ili djecu koja su ostala bez roditelja”, rekla je Karlica.

Radenko Đapa ubijen je u noći između 30. aprila i 1. maja 1992. godine.

Izvor:SRNA/ATV

Foto: prijedorgrad