Na Vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici održan je prikaz sposobnosti Vojske Srbije “Štit 2022” na kojem je prvi put predstavljen i najnoviji kineski raketni sistem srednjeg dometa.

Prikazu su, osim vojnog vrha Srbije, prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vučić je izjavio je da je ponosan na Vojsku Srbije i čestitao joj na uspješno izvedenoj vježbi, te najavio da će u narednom periodu znatno biti ojačana lovačka bombarderska avijacija.

 

 

Dodik je istakao da je nemjerljiv napredak koji pokazuje da Vojska Srbije može uspješno da brani i odbrani srpski narod i Srbiju.

U prikazu je učestvovalo više od 1.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme i 40 vazduhoplova.

Prvi put je prikazan sistem “FK-3”, jedan od najsavremenijih protivvazduhoplovnih sistema u svojoj klasi, čiju savremenost i aktuelnost karakteriše radarska tehnologija posljednje generacije.

Foto: mod.gov.rs

Foto: mod.gov.rs

U okviru prikaza izveden je helikopterski desant, a vježba je završena vazduhoplovnim defileom i demo-skokom pripadnika 63. padobranske brigade.

Foto: mod.gov.rs

Foto: mod.gov.rs

Posjetioci su mogli da pogledaju izloženo savremeno naoružanje i vojnu opremu, sredstva iz razvoja, kao i da uživaju u letačkom programu.

Autor: RTRS