Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je danas na grobnom polju “Topole” u Spomen-području “Donja Gradina” povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, da oni koji su pokušali da istrijebe Srbe, ma koliko uspješni bili u tome nisu uspjeli, jer smo mi svi djeca, unuci, rođaci jasenovačkih žrtava.

“Vi u Srpskoj nemate nikoga, imate samo svoju Srbiju. Mi u Srbiji imamo naš narod, vas u Republici Srpskoj. Naše je da ne ugrožavajući bilo čije teritorijalne integritete čuvamo svoj narod. Da nam više niko nikada ne zabrani da se dičimo našim prezimenima. Od ličkih, do hercegovačkih. Ista, a različita. Da sačuvamo naše pismo, našu Srpsku pravoslavnu crkvu i da uvijek gledamo kako da sačuvamo mir. Gledamo da drugima oprostimo”, rekao je Vučić.

“Svaki put kada dođem ovdje u ovaj grad mrtvih pokušam da pronađem odgovore o zlu i njegovim uzrocima, o tome zašto bi bilo ko ovako nešto uradio i nikada u tome ne uspjem. Ovdje sve teorije padaju u vodu. Stavljati ljude u jame, ubijati ih i istrebljivati čitav narod zbog vjere i nacije, ništa taj čin ne može da objasni”, rekao je Vučić.

On je poručio da se kad god smo ovdje sjetimo najstrašnijih stvari koje su pogodile naš narod, a ostalo vrijeme kao da mislimo da imamo važnijih stvari od podsjećanja na zločine koji su se ovdje dogodili.

“U Jasenovcu je stradalo više Srba, Jevreja i Roma nego što je nas svih zajedno Srba, Hrvata, Bošnjaka stradalo na svim stratištima od 1941. na ovamo. Ko je spreman o tome da govori? Govori li se o tome na zapadu? Naravno da se ne govori. Onda dolazimo do onih teorija da mi Srbi ne umijemo da “prodamo” naše sopstveno stradanje. To nije pitanje marketinga, nego budućnosti jednog naroda. Budućnost će biti teža od sadašnjice. Živimo u miru, osim što nam ne daju da budemo slobodni, svoj na svome. Što nam ne dozvoljavaju da donosimo odluke i što pokušavaju da se miješaju i da nas prmijene, da budemo kao što su oni. Da se izvinjavamo i za ono što nismo krivi, a oni se neće izviniti ni za šta”, rekao je Vučić.

On se osvrnuo i na skandalozni potez italijanskog ambasadora u Zagrebu koji je na pomen jasenovačkim žrtvama ostavio vijenac na kojem je poručeno da daju podršku hrvatskim žrvama.

“Postavljajući vijenac na spomen žrtvama prije nekoliko dana, neki od zapadnih izaslanika su napisali kako će uvijek biti posvećeni i odavati pijetet hrvatskim žrtvama. Zamislite da je neko u Aušvicu odavao počast njemačkim žrtvama? Ništa strašno, čovjek ne zna. Ali jeste li čuli ijedno malo izvinite Srbi zbog ovoga što su uradili? Čekali smo u Beogradu da se to dogodi, ali to se nije dogodilo. Mislite li da su u Banjaluci dobil izvinjenje za stotine hiljada ubijenih? Nisu. Zato što kada govorite protiv Srba možete sve. Onda je sve dozvoljeno. Sve što je drugima dozvoljeno, Srbima je zabranjeno”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije se osvrnuo i na današnje pritiske na Srbe.

“Pogledajte kako lijepo pričaju o poštovanju međunarodnog prava i kako treba da se čuva teritorijalni integritet država. Ali je to strašno, osim kada se gazi teritorijalni integritet Srbije, tada je to bogougodno. Oni koji brane teritorijalni integritet su za njih ljudi iz prošlog vijeka”.

Vučić je napomenuo i da bombardovanje Srbije i ubijanje srpske djece su za NATO i zapad samo kolateralna šteta.

Izvor: ATV