U Kozarskoj Dubici sinoć je održana Memorijalna akademija pod nazivom “Polja smrti” povodom 77. godišnjice proboja logoraša iz Koncentracionog logora Јasenovac.

Ova akademija tradicionalno se održava uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida koncetracionog logora Јasenovac, i njegovom najvećem startištu Donjoj Gradini.

Scenario memorijalne akademije baziran je na jednoj knjizi, koja je objavljena 2019. godine “Knjiga sjećanja”, i u njoj su prikupljenja svjedočanstva preživjelih logoraša sa područja Kozarske Dubice i Gradiške.

Foto: SRNA

Foto: SRNA

– Autentičnost i istinitost niko ne može osporiti, a opet kad čovjek zna kakvo se zlo tamo dešavalo šta god da mi pokažemo nije dovoljno da opiše taj pakao kroz koji su prošli na prvom mjestu Srbi, a onda Romi i Јevreji na ovim prostorima – rekao je Igor Tešić režiser Memorijalne akademije.

Memorijalnom akademijom odaje se počast svim nevinim žrtvama koncentracionog logora Јasenovac, simboličan naziv “Polja smrti”, jer u Donjoj Gradini ima devet grobnih polja sa 105 masovnih grobnica.

– Cilj akademije je prije svega odavanje počasti nevino stradalim žrtvama, a i poruka da se ovakav zločin nikada nigdje i nikome više ne ponovi- rekla je Tanja Tuleković direktor Spomen – područja Donja Gradina.

Foto: SRNA

Foto: SRNA

Natalija Trivić ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske istakla je da sjećanje na žrtve ne treba samo da bude uobličeno ili neutralno u prošlost nego ono treba da bude jedan osnov za stvaranje budućnosti.

Organizator Memorijalne akademije je Spomen područje Donja Gradina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Memorijalnoj akademiji prisustvovala je i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić, narodni poslanici Darko Banjac i Diko Cvjetinović, ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji Dragan Јaćimović, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Vladimir Rokić, predstavnici političkih partija, sveštenstvo, gosti i građani.

U Donjoj Gradini sutra će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac.

Autor: RTRS