Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je danas da Zapad od Srba traži da okrenu protiv sebe, ali da Srbija neće kapitulirati.

Anđelković je naveo da zapadne sile zahtijevaju ne samo distanciranje od Rusije, već i priznanje samoproglašenog Kosova i centralizaciju BiH nauštrb Republike Srpske i srpskog naroda.

– Bilo bi logično da nam ponude povoljan aranžman u vezi sa Kosovom i Metohijom ili da nam ponude rešenje za Republiku Srpsku, makar keoz afirmaciju izvornog Dejtona. Međutim, to se ne dešava – rekao je Anđelković za Televiziju Prva.

Govoreći o razgovorima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu, koji su zakazani za srijedu, 4. maja, Anđelković je ukazao da će za vrijeme tog sastanka u čekaonici biti premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, koga će Šolc primiti nakon Vučića, što nije dobar znak.

Prema njegovim riječima, prisiljavanje Beograda da prizna lažnu kosovsku nezavisnost i podrži centralizaciju BiH nije put koji će dovesti do rješenja.

– Srbija sigurno neće kapitulirati – rekao je Anđelković.

Autor: SRNA/RTRS