Navršava se trideset godina od događaja u Sarajevu i oružanog napada na pripadnike i objekte Јugoslovenske narodne armije prvih dana maja u tom gradu.

U sukobima, koji su kulminirali 3.maja napadom paravojnih muslimansko hrvatskih formacija na vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj, koja se povlačila u skladu sa dogovorom postignutim pod pokroviteljstvom Unprofora, ubijena su 42 vojnika, oficira i civila na službi u ЈNA.

Poslije nekoliko obustavljanih istraga, pravdajući se nedostatkom dokaza, Tužilaštvo BiH je sa 30 godina zakašnjenja tek prošle sedmice podiglo optužnicu protiv 11 osoba iz muslimansko hrvatskog političkog i vojnog rukovodstva najdirektnijih organizatora i počinilaca tog zločina.

U Istočnom Sarajevu i Sarajevu sutra će biti obilježeno 30 godina od zločina paravojnih muslimanskih formacija i radikalnih islamističkih falangi nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Ovaj događaj organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Program će biti realizovan uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske, srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, rukovodstva gradova i opština, članova porodica poginulih pripadnika ЈNA, preživjelih učesnika, kao i predstavnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, piše RTRS.

Očekuje se prisustvo i predstavnika nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog i Narodnooslobodilačkog rata, te gradskih i opštinskih udruženja i građana, najavljeno je iz Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Izvor: Srpskainfo