Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov govorio je u emisji ATV INTERVJU o sankcijama Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović i poručio daje to svijest zapadne civilizacije da može koristiti resurse cijelog svijeta nekažnjeno.

“To predstavlja odraz monopolističke svijesti. Oni polaze od toga da oni mogu sankcionisati bilo kojeg političara, u bilo kojoj zemlji, bilo da je to predsjednik, bilo da je premijer i uopšte to, po meni, proističe iz svijesti zapadnog čovjeka, svijesti zapadne civilizacije da može koristiti resurse cijelog svijeta nekažnjeno i to, takođe, vidimo i u tim, kako kažete, sankcijama koje su usmjerene prema imovini Ruske Federacije u inostranstvu, prema imovini pojedinačnih ruskih građana, čak i prema umjetničkim predmetima koji se tamo nalaze. Oni misle da mogu sve. U tome je smisao zapadnog mentaliteta.”, kaže Kalabuhov.

Govoreći o spisku Vlade Ruske Federacije o zemljama koje se neprijateljski odnose prema Rusiji, Kalabuhov kaže da BiH nije na tom spisku.

“Mi, kao i ranije, smatramo Bosnu i Hercegovinu prijateljskom zemljom i na nju se ne odnose te mjere koje se primjenjuju na neprijateljske zemlje. Radi se o tome da sada svi načini saradnje sa tim zemljama treba da dobiju odobrenje Vlade Ruske Federacije. I jednim dijelom je jedno od tih sredstava, jedna od tih mjera odluka Ruske Federacije o prelasku trgovine gasom na rublje i u slučaju da te zemlje to odbiju, onda će Vlada Ruske Federacije primjenjivati odgovarajuće mjere, izazvane konkretnom specifičnom situacijom”, kaže Kalabuhov.

Odnose država iz regiona nije htio komentarisati, poručuju da te ocjene daju njegove kolege u Podgorici, Zagrebu i Beogradu. Ali je zato kao ambasador Rusije u BiH komentarisao Kristijana Šmita.

“Mi smo ponovili naš principijelni stav da bez odgovarajuće rezolucije Savjeta bezbjednosti UN gospodin Šmit ne može da se smatra visokim predstavnikom i on nema, u smislu Dejtonskog mirovnog sporazuma, nikakvih ovlaštenja za vršenje svojih aktivnosti. To po kojem algoritmu radi ambasador Ruske Federacije, amabasada Ruske Federacije mislim da je bolje da ocjenjuju građani Bosne i Hercegovine”, kaže Kalabuhov.

On ističe da je upotreba bonskih ovlašćenja nelegitimna i da je zadatak Kancelarije visokog predstavnika i zadatak normalnog visokog predstavnika jeste da pomaže političkim partijama u BiH, političarima u BiH, da nalazi zajednička rješenja problema koji postoje ovdje. A ne da unosi dodatne momente destabilizacije, kao što se to dogodilo sa određenim odlukama bivšeg visokog predstavnika i kao što se sada dešava sa odlukama Kristijana Šmita.

“Mi smatramo da se vrijeme postojanja Kancelarije visokog predstavnika završilo. On predstavlja relikt prošlosti u Bosni i Hercegovini. Naši partneri, polazeći od nekih formalnih principa, smatraju da Kancelarija visokog predstavnika ima još neke zadatke, ali mi smo sve sigurniji da se ona vremenom pretvara ne u instrument za rješavanje političkih pitanja Bosne i Hercegovine, već suprotno, za pogoršanje političke situacije. Ona ne pomaže pomirenju u Bosni i Hercegovini. I još ću jednom ponoviti, smatramo da je neophodno ukinuti i zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika. Ovdje treba reći i da naše kolege iz Evropske Unije isto smatraju da Kancelarija visokog predstavnika nije u skladu sa suverenitetom Bosne i Hercegovine, ali oni imaju drugačiji pogled na to kako ona treba da funkcioniše. Oni su, po našem mišljenju, prekršili postojeće uslove za imenovanje novog visokog predstavnika. Zato, oni polaze od nekih svojih shvatanja, ali mi smatramo da je prošlo vrijeme Kancelarije visokog predstavnika”, kaže Kalabuhov.

Rusija je obustavila finansiranje Kancelarije visokog predstavnika jer su ubijeđeni da to da se mišljenje Rusije ne uzima u obzir ni kada je riječ o političkim aspektima situacije, ni finansijskim pitanjima. Finansiranje su obustavili kako kažu do onog momenta dok se okolnosti radikalno ne promijene. O razgovoru sa kolegama u PIK-u, Kalabuhov kaže sljedeće:

“Oni su sigurno ubijeđeni u to da je to što rade apsolutno legitimno. Okolnosti u Upravnom odboru odražavaju ono što se događa u svijetu. Zato sada nije jednostavno komunicirati sa kolegama. Oni, po mom mišljenju, imaju nerealno viđenje toga koje zadatke treba rješavati u Bosni i Hercegovini. Oni su apsolutno ubijeđeni u neke svoje stavove koji se tiču djelovanja Rusije, među njima je i terminologija i kvalifikacije. Po meni, takva situacija predstavlja potvrdu stvorene tendencije da naši zapadni partneri smatraju da su oni apsolutno u pravu po svim pitanjima. Njih ne interesuje drugo mišljenje. Ubijeđeni su da oni rade ono što je jedino moguće. Ali, moje mišljenje je da je to zabluda”.

Izvor: ATV