Radimo kao što smo radili i do sada, profesionalno, objektivno, pokušavamo da svaku informaciju plasiramo do naših gledalaca, kakva god ona bila i kako je god ko tumačio, trudimo se i trudićemo se i u buduće da ona bude istinita, kaže Milijana Kos, glavni i odgovrni urednik informativnog programa ATV-a, povodom Svjetskog dana slobode medija koji ATV dočekuje sa dosad neviđenim sankcijama jednom mediju.

Podsjetila je da ATV već četiri mjeseca pod sankcijama američke administracije i da za to vrijeme nemamo odgovor zašto su te sankcije uvedene. Navela je da je razgovarala sa pripadnicima EUFOR-a, koji su prošle sedmice, nenajavljeno, došli u zgradu ATV-a u uniformama.

„Nemamo nikakav dokaz, imamo samo neke proizvoljne kvalifikacije, izjave, tumačenja. Imamo inata u informativnoj redakciji da pokažemo ljudima ko smo, šta i kako radimo. Pripadnici EUFOR-a, s kojima sam razgovarala, su bili korektni ali i dalje, ni na to pitanje zašto su nas posjetili, nemamo odgovor. Mene je to malo podsjetilo na neko doba poslijeratnih godina pa i od 2000.  pa na ovamo, kada su pripadnici tih, nazovimo ih, mirovnih snaga radili svašta nešto loše po Republici Srpskoj, nadam se da je to prošlost, da ni u kom slučaju neće da se ponovi ništa slično. Nadam se da je to bila samo neka njihova posjeta iz znatiželje“, navela je Kos.

Kaže da nikad ranije, tokom svoje novinarske karijere, nije čula da je neki medij sankcionisan na ovaj način i da se nikad niko nije usudio da ni na koji način dirne u jedan medij, pogotovo bez bilo kakvog argumenta za tu odluku.

„To je direktni udar na slobodu govora. Ako sankcionište firmu u kojoj rade novinari, ne znam kako to nije udar na novinare. Jeste, dirnuli ste u sve i jednog radnika Alternativne televizije“, izričita je Kos.

Komentarišući izostanak reakcije udruženja novinara na sankcije ATV-u, Kos kaže da nije razočarana jer nije imala nikakva očekivanja, kao i da zna na koji način se danas ovaj posao doživljava na ovim prostorima.

„Novinarstva i nema toliko puno, a kolegijalnosti više nema uopšte. Mi smo se danas fino podijelili i o nama se priča samo u vezi sa kućom u kojoj radimo, meni je to beskrajno žao. Stvarno nisam imala nikakvih očekivanja. Mi smo ovdje pravili emisije poslije sankcija, pozivali smo kolege, čak mi je bilo smiješno kada sam gledala gostovanje nekog ko rukovodi jednim udruženjem, prilično nespretno, mislim da se uopšte nisu upustili u taj problem. Ponoviću da ovdje ljudi hrane porodice od ovog posla, pa se tu moglo naći mjesta da se kaže ‘kolege, uz vas smo’, barem s te strane, ljudski bi bilo podržati. Ja sam se uvijek trudila da podržim kolege, bilo je toga od nekih kolega i hvala im na tome, ali od udruženja nisam ni očekivala ništa“, izjavila je Kos.

Podsjetila je da je ATV-u ukinut nalog na platformi YouTube i izražava žaljenje zbog toga jer odjednom „neko izbriše 25 godina godina rada“.

Koliko god su sankcije teške i koliko god bile udar, to je, kako navodi Kos, ipak neka potvrda da smo na dobrom putu i da smo dobro radili.

„Mi smo nekom, jednostavno, zasmetali“, kaže Kos.

Dodaje da svih ovih godina Aleternativna televizija nije imala problema sa pravosuđem.

„Ja, odgovorno, sa ovog mjesta tvrdim da je Alternativna televizija slobodna televizija. Ova televizija je neko ko već 25 godina na ovim prostorima ima uticaj i trudićemo se svi zajedno da taj uticaj zadržimo, da naš pravac bude onakav kako smo ga zauzeli i da idemo u pravom smjeru, da informišemo javnost, da govorimo onako kako stvari stoje, sviđalo se to nekom ili ne. Ako imate argumente, gospodo, dođite, podnesite prijavu, tužbu, demantujte nas, nemojte hodati po ambasadama jer ja u svemu ovom, nažalost, malo vidim i tog dijela“, zaključuje Kos.

Kompletno gostovanje Milijane Kos u temi dana možete pogledati u video prilogu.

Izvor: ATV