Predsjednik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je zabrinjavajućim to što Centralna izborna komisija (CIK) BiH uzima za pravo da pravilima, uputstvima i drugim internim aktima modelira Izborni zakon BiH koji nije u njenoj nadležnosti i utvrđuje aktivnosti koje ne mogu biti izmijenjene drugačije nego tim zakonom.

“Ako još uzmemo da njen legitimitet treba da da odluka Ustavnog suda BiH o legitimnosti njenog izbora, sve to samo potvrđuje da je mnogo više aktera, od samo članova CIK-a i njihovih političkih mentora, uključeno u proces modelacije izbornih rezultata. Iako smo toga svjesni, nemamo razloga za neku specijalnu brigu”, rekao je Čavić novinarima u Banjaluci nakon sastanka predstavnika partija vladajuće koalicije u Srpskoj.

On smatra da je politički ambijent takav da se globalna politika koristi i da će se ona sve više koristiti u modeliranju izbornih rezultata.

Čavić je rekao da vladajuća koalicija praktično već prelazi na radni ritam uređen zakonom i datumima koji predstavljaju izborni kalendar, te da će svi članovi ove koalicije učiniti sve da se napravi što bolji izborni rezultat.

“Pred sobom već imamo datume kojima nas zakon obavezuje da pratimo određene korake i to ćemo poštovati. Želim naglasiti da smo svi zainteresovani da izbori budu održani 2. oktobra”, rekao je Čavić.

On je istakao da što se tiče ove koalicije ne postoji nijedan jedini razlog da se razmišlja o bilo kojem drugom terminu održavanja izbora, naglasivši da svi problemi koji nastaju ili će nastati, nastaju van Republike Srpske i ove koalicije.

“To za nas nije relevantno u smislu onoga što ćemo raditi poštujući izborni kalendar koji je pred nama. On je ubrzan, ima precizne rokove kad šta treba da se uradi i već ćemo na prvom narednom sastanku definisati po prvom koraku naš odnos političkih aktera i svi ti koraci ići će redom”, dodao je Čavić.

CIK BiH danas je raspisao opšte izbore u BiH za 2. oktobar.

Izvor. SRNA/ATV