Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je izjave predsjednika CIK-a Senada Arnautovića antiustavnim i antidejtonskim i poručio mu da sprovodi zakon, jer to je njegov posao.

Arnautović je danas poručio da je neprihvatljivo da se u BiH sprovode izbori na osnovu entiteta i etniciteta, što po njegovom mišljenju diskriminiše birače.

“Sad mi treba da imamo povjerenja u to (prim.aut. CIK)? Pa to je ono što govore Komšić i Izetbegović. Oni su muslimanska Centralna izborna komisija. Zato se Hrvati bune i zato mi nećemo preći preko stvari koje nam se nameću. Pa šta Arnautović ima s tim? Šta je nas briga šta on misli? Sprovodi zakon, majstore. Sprovodi Ustav i Dejtonski sporazum, tamo piše kako se bira. Šta je mene briga šta misli CIK. Njegova izjava je na fonu rušenja ustavnog poretka. To je na fonu deklaracije SDA koja kaže da neće biti entiteta nego jedinstvena BiH. Kakva jedinstvena BiH? Neće biti nikakve ako budu insistirali na tome. A kako ovi daju izjave, samo će ubrzati taj tok nestanka BiH. To je neodgovorna i huškačka izjava. To nije politička debata, nego je riječ o sprovođenju zakona”, rekao je Dodik.

Zašto srpski članovi CIK-a nisu reagovali, Dodik kaže da su oni dio toga.

“Ne znam kako će se vratiti u svoje sredine kad im istekne mandat. Ne reagovati na takvu priču, to znači da prihvatate njihovu dominaciju”.

On je poručio da je trenutna situacija složena i kompleksna i da je veoma važno držati se procedura da bi se izbjegla dodatna konfuzija po svim tim pitanjima.

“Tu se čeka odluka o finansiranju izbora, to mora ići u svoju proceduru. BiH nema budžet usvojen za ovu godinu i time nije ni mogla da planira sredstva. Hoće li se naći neke vanredne stavke koje je moguće koristiti, vidjećemo. Svi imaju pravo danas da kažu svoj stav o tome, mi smo ga rekli. Pozicija i HDZ-a i SDA su njihove pozicije i ja ih ne komentarišem”, kaže Dodik i poručuje da su Hrvati očigledno s pravom nezadovoljni statusom u FBiH i saradnji sa muslimanima koji pokušavaju da ih majoriziraju.

“Ispravno je tražiti da ako kaže Dejtonski sporazum da ako su to srpski, hrvatski i bošnjački član predsjedništva, onda je logično da te članove biraju srpski, hrvatski i bošnjački narod. Na kraju ni mi ne bi pristali da nam neko bira člana predsjedništva. Mnogo neravnopravnosti ima u tome. OČekujem da ćemo na nekim nivou morati sjesti i dogovoriti se da stabilizujemo situaciju. Šta znači teritorijalna reorganizacija? Republika Srpska je nedjeljiva, nedodirljiva i neće se desiti nikakvo pomijeranje u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

On ističe da odnosi Bošnjaka i Hrvata u FBIH nisu samo njihova stvar, jer tamo u veoma teškim uslovima živi i srpska zajednica.

“Mi smo za to zainteresovani. Da vidimo kako će se srpska zajednica u FBiH iskazati. Ovdje Bošnjaci učestvuju u izboru delegata za Dom naroda koje šalje Republika Srpska na nivo BiH, a u FBiH Srbi ne učestvuju u tome. Čak nisu decenijama mogli da dobiju svoje predstavnika. Šta je ideja teritorijalne reorganizacije mogu samo da naslutim. Razumijem poziciju Hrvata. Muslimani su pogriješili što se nisu dogovorili sa Hrvatima u FBiH. To bi možda dovelo do homogenizacije nekih političkih pitanja, za mene je daleko važnije pitanje konstitutivnosti naroda. Ako su Hrvati odlučili da prave treći entitet, to podrazumjeva niz stvari koje bi trebalo da se dese. Čak iako nemam ništa protiv te ideje, ali Republika Srpska ni u kom pogledu ne može da bude dodirnuta”, rekao je Dodik.

Izvor: ATV