Opšti izbori u BiH biće održani u nedjelju, 2. oktobra, odlučila je danas Centralna izborna komisija BiH.

Navedenog dana raspisani su izbori za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlament Federacije BiH i skupštine kantona u Federaciji.

Sredstva za provođenje ovih izbora potrebno je da budu obezbijeđena u roku od 15 dana od donošenja odluke o raspisivanju izbora, odnosno do 19. maja.

Član CIK Vlado Rogić nije podržao odluku o raspisivanju i održavanju izbora, navodeći da u ovom trenutku ne postoje preduslovi za demokratske i slobodne izbore u BiH.

– BiH se nalazi u stanju permanentne izborne krize. imali smo toliko slučajeva koje smo “ad hok” u gradovima ali najznačajnije je nepostojanje Izbornog zakona koje određuje kako će se pojedina tijela u BiH sastaviti i kako će se delegirati izaslanici pogotovo kad je u pitanju Dom naroda FBiH. S obzirom da nema normi, nije moguće na ustavan način omogućiti građanima da ostvare svoja biračka prava – rekao je Rogić.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović istakao je da su pripremljene su novine da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima.

– Ova novina uvedena kako bi se spriječilo fotografisanje glasačkih listića i takozvani bugarski voz, kao i zloupotreba instituta pomoći drugog lica pri glasanju. Ukida se i praksa čitanja naglas imena glasača, uvode se ovjera glasačkih listića posebnim štambiljem, posebna procedura pomoći druge osobi pri glasanju, pečaćenje biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mjesta – istakao je Arnautović.

Autor: RTRS