Predsjednik Skupštine grada Prijedor Mirsad Duratović danas je organizovao prijem rukovodstva Omladinskog savjeta Prijedor i Omladinskog savjeta Republike Srpske, kao i za predstavnicu Međunarodne organizacije za migracije iz kancelarije u Banjoj Luci.

Tema sastanka bila su dva projekta koje provode dvije krovne omladinske organizacije, kako na republičkom nivou, tako i na nivou Grada Prijedor. Projekti će biti realizovani uz finansijsku podršku i saradnju sa Međunarodnom organizacijom za migracije, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija i Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske, uz podršku Grada Prijedor.

Projekat “Reload 2” Omladinskog savjeta Prijedor, obuhvata promociju zdravih stilova života kod djece i mladih i promociju sporta i sportskih klubova, te će obuhvatiti niz aktivnosti – predavanja na temu omladinskog organizovanja i psihološkog zdravlja, organizovanih posjeta konjičkim klubovima, vježbe i treninge u vodi i prirodi, časove zdrave kuhinje i podjele brošura o zdravlju djece i mladih, dok će centralni događaj u avgustu ove godine okupiti oko 30 sportskih klubova i mladih sportista, na frekventnim lokacijama u gradu, gdje će biti predstavljeni kolektivni i individualni sportovi, sportski klubovi i članstvo, a sve u cilju animiranja djece i mladih da njeguju zdrave stilove života i sportski duh. Predviđena je i nabavka opreme za aktivne sportske klubove u Gradu Prijedor, te promocija mladih i uspješnih sportista našeg grada, navode iz Omladinskog savjeta Prijedor i Odjeljenja za društvene djelatnosti, koje je nadležno za pitanja omladine i saradnju sa nevladinim sektorom.

“Ti se pitaš” projekat Omladinskog savjeta Republike Srpske i Međunarodne organizacije za migracije, koncipiran je na način da predstavnici republičkog Savjeta i lokalnih omladinskih savjeta, u 6 lokalnih zajednica Republike Srpske uključujući i Grad Prijedor, u dvodnevnoj sesiji razgovaraju sa aktivnim omladincima i mladim građankama i građanima Prijedora, te da se upoznaju sa njihovim idejama i zapažanjima, nakon čega je predviđena realizacija panel diskusije mladih i rukovodstva Grada sa ciljem aktivnijeg učešća mladih u procesima donošenja odluka i zagovaranjem omladinskih inicijativa.

Predsjednik Skupštine grada Prijedor Mirsad Duratović, naglasio je da podržava rad omladinskog sektora i inicijative koje dolaze aktivnim učešćem mladih u društveno-političkom životu, te da će se uvijek rado odazvati pozivu krovnih omladinskih organizacija, da u sklopu nadležnosti Skupštine, podrži njihov rad i kvalitetne ideje, te da pruži podršku u komunikaciji između mladih i Skupštine kako bi zajedno iznalazili rješenja i ideje za razvoj perspektive djeci i omladini.

Ognjen Vukojević ispred Odjeljenja za društvene djelatnosti, iskazao je zahvalnost predsjedniku Duratoviću i predstavnicima krovnih omladinskih organizacija zbog realizacije današnjeg sastanka. Ovo je prvi zajednički sastanak dvije krovne omladinske organizacije i rukovodstva Grada Prijedor, što je za rezultat već danas imalo produktivan radni sastanak na kojem smo razgovarali o projektima u gradu, međusobnoj saradnji i podršci Grada, projektnom menadžmentu i aktivnijem učešću na omladinskim projektima, ali i njihovom osposobljavanju da iste pišu i apliciraju na projektne pozive koji nisu samo projekti Gradske uprave. U slučaju stranih donatora i podrške u direktnoj komunikaciji omladinskih organizacija i međunarodnih donatora, Grad je u ranijem periodu zapostavio ovaj veoma bitan segment, a projekat “Reload 2” predstavlja praktičan primjer kako se takve ideje realizuju u praksi. Grad Prijedor i Odjeljenje za društvene djelatnosti ulažu maksimalne resurse u tom procesu, te uz podršku Gradonačelnika, Skupštine i Agencije za razvoj Grada Prijedor, uvjeren sam da ovakvim pristupom, prateći trendove, možemo postići zavidne rezultate, ističe Vukojević.

Izvor: prijedorgrad