Izvještaj Kristijana Šmita Savjetu bezbjednosti UN predstavlja suštinski pokušaj prikrivanja stvarnih problema u BiH, ocijenio je za Srnu savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za pravna pitanja Milan Tegeltija.

Tegeltija je naveo da Šmit to čini isticanjem u prvi plan problema koji se vezuju za Republiku Srpsku i neko imaginarno kršenje Dejtonskog sporazuma, iako je Srpska suštinski najveći borac za održavanje Dejtona i ustavnosti u BiH, što se može iščitati iz svake izjave svakog funkcionera iz Srpske.

– Primjetno je kako Šmitov izvještaj po ko zna koji put prebacuje pitanja za koja su odgovorni bošnjački političari u Federaciji BiH u sekundarni nivo problema, iako je riječ o najvećem problemu u BiH koji zaista može izazvati tektonske poremećaje, maskirajući ih sa Republikom Srpskom kao dežurnim krivcem za sve – istakao je Tegeltija.

On ukazuje da je čak i sam narativ koji se upotrebljava u Šmitovom izvještaju “potpuno podudaran narativu koji se može svakodnevno čuti i čitati kako u izjavama političara, tako i u medijima iz političkog Sarajeva”.

– I taj narativ potpuno nedvosmisleno govori o tome ko piše Šmitove izvještaje. Narativ je skoro nemoguće sakriti jer je on mahinalan kod onog ko piše – kaže Tegeltija.

Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN, između ostalog, naveo je da “vlasti Republike Srpske rade na potkopavanju BiH, njenih nadležnosti i institucija”.

Savjet bezbjednosti UN razmatraće na sjednici 11. maja situaciju u BiH.

Autor: SRNA/RTRS