Neriješeno pitanje izmjena Izbornog zakona CIK nije spriječilo u odluci: Opšti izbori u BiH biće održani 2. oktobra! Izborni proces jeste kompromitovan, ali Srpska nije ugrožena, poruka je vladajuće koalicije.

Burna reagovanja Hrvata. Dragan Čović međunarodnoj zajednici poručuje da CIK ugrožava mir i najavljuje reorganizaciju BiH, a predsjednik Hrvatske Zoran Milanović traži sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog opasnosti da će Hrvati u BiH izgubiti ravnopravnost i ustavna prava.

 

Hrvati ne pristaju na izbore po postojećem Izbornom zakonu, što bi u praksi značilo da Željko Komšić ponovo može biti biran za člana Predsjedništva hrvatskog naroda. Zbog gaženja prava Hrvata u BiH, sudbinu vitalnog interesa uzimaju u svoje ruke i najavljuju formiranje trećeg entiteta. HNS pokrenuće pravne i političke procedure za institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH, najavio je to predsjednik HDZ-a Dragan Čović u pismu adresiranom međunarodnoj zajednici.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović predložio je premijeru Andreju Plenkoviću sazivanje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost jer se izbori planiraju sprovesti po postojećem “diskriminatorskom” Izbornom zakonu.
Nije slučajno ni da je šef hrvatske diplomatije danas došao u Mostar, da kako kaže, prenese poruku premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

– Morate znati da će Hrvatska biti i dalje brana, što, bilo kakvih scenarijama koji dolaze sa strane ,a imaju cilj daljnju destabilizaciju obespravljenja hrvatskog naroda u BiH. Hrvatska neće biti pasivna! – poručio je Gordan Grlić Radman ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Hrvatski glas čuo se i na sjednici CIK-a. Vlado Rogić usprotivio se odluci o raspisivanju izbora. Kaže da nisu ispunjeni formalno-pravni uslovi. Crvena linija je, ističe, to što neustavna CIK određuje kako će se delegirati poslanici u federalnom Domu naroda.

– Mi smo zakonski ovlašćeni da odredimo poslije svakog popisa stanovništva broj delegara koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog tijela iz svakog kantona – smatra Suad Arnautović predsjednik Centralne izborne Komisije BiH.

Član CIK-a Vlado Rogić istakao je da se odredba 10.12. ne odnosi na popunjavanje Doma naroda FBiH.

– Ona se odnosi na usklađivanje broja mandata, zato se i veže za popis stanovništva – dodao je on.

Osim Hrvata, Arnautović je svojim izjavama razljutio i vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj. Pažljivo biranim pravnim dijalektom, a pod idejom unitarne BiH, predlaže brisanje Republike Srpske kao izborne jedinice. Zbog njegovih antiustavnih i antidejtonskih istupa, Milorad Dodik traži smjenu Arnautovića. A to što je izostala reakcija srpskih članova CIKa, kaže Dodik, jasno pokazuje da prihvataju bošnjačku dominaciju.

– U našoj zemlji još se uvijek biračko pravo za Predsjedništvo, Dom naroda, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske i FBiH temelji na etnicitetu i entitetu odnosno teritoriji. To je neprihvatljivo diskriminatorsko razdvajanje birača BiH – dodao je Arnautović.

Milorad Dodik predsjednik SNSD-a je naveo da ga ne zanima šta misli CIK.

– Pa šta Arnautović ima s tim? Šta je nas briga šta on misli? Sprovodi zakon, majstore. Sprovodi Ustav i Dejtonski sporazum, tamo piše kako se bira. Šta je mene briga šta misli CIK. Njegova izjava je na fonu rušenja ustavnog poretka. To je na fonu deklaracije SDA koja kaže da neće biti entiteta nego jedinstvena BiH. Kakva jedinstvena BiH? Neće biti nikakve ako budu insistirali na tome. A kako ovi daju izjave, samo će ubrzati taj tok nestanka BiH – dodao je on.

Sve ovo govori, kaže Dodik, da je CIK podređen bošnjačkim i interesima dijela međunarodne zajednice. Podsjeća i da je u nizu oduzetih nadležnosti Srpskoj, među prvima bilo pravo organizovanja izbora unutar Republike Srpske.

– Sama činjenica da Bakir kaže da izbori treba da pokažu da 1/3 Srba i Hrvata ne može da određuje šta treba da radi, po njemu 60 odsto probosanskih patriota. To je direktan na Dejtonski sporazum, na balans koji je tamo uspostavljen i procedure. Ali na to nemate nikakve reakcije – smatra Dodik.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović smatra da ne mogu članovi CIK-a uzurpirati nadležnosti parlamentaraca i uređivati stvari koje treba da uređuju ljudi koji su članovi Parlamenta i NSRS.

– Ali pored svih devijacija u okviru BiH mi smo za izbore spremni i spremni smo da odnesemo izbornu pobjedu – dodala je ona.

U SDS-u ključni problem za održavanje izbora je novac. Dok Hrvati razmišljaju kako sačuvati mir, iz SDS-a poruka da se održavanje izbora ne smije dovoditi u pitanje.

– Bilo kakvo raspisivanje izbora ne može predstavljati ugrožavanje mira uprkos tome što BiH “ima loš Izborni zakon”. Od lošeg zakona još gore je da nikako nemamo izbore – smatra Mirko Šarović predsjednik SDS-a.

Za razliku od opozicije u Srpskoj, vladajuća koalicija razumije položaj Hrvata i namjeru o teritorijalnoj reorganizaciji BiH. Srpska time ne može biti ugrožena, poručuje Dodik.

– Teritorijalna organizacija znači da je Republika Srpska nedjeljiva, nedodirljiva i neće se desiti nikavo pomijeranje u Srpskoj – dodao je Dodik.

I dok o koncu vise izmjene Izbornog zakona i novac za izbore, a na tankom ledu je i teritorijalna raspodjela BiH, sigurno ostaje da će, ako ih bude, izbori biti održani uz nova pravila. Glasačke kabine će biti okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima. Ukida se praksa čitanja naglas imena glasača.

Uvodi se ovjera glasačkih listića posebnim pečatom, posebna procedura pomoći drugoj osobi pri glasanju, i pečaćenje biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mjesta.

Autor: RTRS