U četvrtak, 5. maja, u Sarajevu je obilježen Dan ubijene djece Sarajeva, i dok su mediji u Republici Srpskoj potpuno ignorisali taj događaj, mediji u Federaciji BiH su o tome detaljno izvještavali.

PIŠE: Srđan Puhalo

U četvrtak, 5. maja, u Sarajevu je obilježen Dan ubijene djece Sarajeva, i dok su mediji u Republici Srpskoj potpuno ignorisali taj događaj, mediji u Federaciji BiH su o tome detaljno izvještavali.

Evo nekoliko primjera.

Novinska agencija Patria u tekstu pod naslovom „Samo da rata ne bude: Sarajevo odalo počast za 1.601 ubijeno dijete“ prenosi riječi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je kazao: „Ono što u ovom trenutku najviše boli i što posebno ukazujemo je to da je tek mali broj onih koji su naređivali ove gnusne zločine odgovarao. Masa je onih koji su odgovorni za opsadu Sarajeva, snajperisanje, za granatiranje Sarajeva, za ubistva 1.601 djeteta. Oni koji su odgovorni broje se na stotine i hiljade, i to je posao za Tužilaštvo BiH. Zna se ko su bili nalogodavci, ko su bili komandanti, komandiri, ko su bili snajperisti, i svi moraju da odgovaraju koji su činili zločine.“

Tekst Al Jazeere „Mi nismo izgubili djecu u opkoljenom Sarajevu, ona su nam ubijena“ počinje fejsbuk-statusom Dragana Bursaća, u kojem on kaže: „Hej, 1.601 dijete Grada Heroja je ubijeno! Zašto? Zarad ideje velike Srbije, zarad bolesno proračunatih umova, koji su imali želju istrijebiti olimpijski grad i etnički ga očistiti. Zarad indolentnosti Međunarodne zajednice… djeca su ubijana 4 godine!“

Avaz izvještava: „Delegacije sa svih nivoa vlasti položile su cvijeće i odali počast za 1.601 ubijeno dijete. Također, cvijeće su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, delegacije Federacije BiH, Grada Sarajeva, općina sa područja KS i političkih stranaka.“

Ipak, u toj najboljoj namjeri da se oda počast ubijenoj sarajevskoj djeci, stalno se potencira jedna činjenica koja, jednostavno, nije dokazana, a to je da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete.

Prema istraživanjima koja su dokumentirana, ubijeno je mnogo manje djece, a taj broj varira od institucije do institucije, ali nije ni blizu ovog broja.

Molim vas da pažljivo pročitate moj tekst iz 2015. godine u kojem sam pisao o broju ubijene djece.

Mediji u Sarajevu znaju da taj broj nije utemeljen na pouzdanim istraživanjima, ali i dalje bez bilo kakvog zazora prenose netačne informacije.

Zašto to rade, ne znam, ali u svakom slučaju to nije korektno, profesionalno i pošteno.

Ali da skratimo priču.

Nudim 10.000,00 KM pojedincu, nevladinoj organizaciji, državnim institucijama, međunarodnim organizacijama, udruženjima građana, medijima, koji mi donesu relevantne podatke da je u opkoljenom Sarajevu, koje je kontrolisala Armija BiH, ubijeno 1.601 dijete.

Dokažite da je taj broj tačan ili prestanite da manipulišete tim.

Izvor: analiziraj.ba