Savjet bezbjednosti UN nije dao legitimitet Kristijanu Šmitu da kao visoki predstavnik može da mu se obraća izvještajem u kojem je u kontinuitetu veoma naklonjen jednoj, bošnjačkoj strani u BiH, ukazala je predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Novaković Bursać je izjavila Srni navela da je Šmitov izvještaj uporno jednostran, ignorantski prema najvažnijim pitanjima unutrašnjeg, ustavnog ustrojstva BiH.

Ona je rekla da činjenica da se Šmit obraća Savjetu bezbjednosti UN putem izvještaja dovodi u pitanje smisao samog tog čina i svega napisanog, jer njemu to tijelo nije dalo potreban legitimitet da bi mu se obraćao u svojstvu visokog predstavnika.

Novaković Bursać je naglasila da je to činjenica koja ne smije da se zanemari i kroz prizmu derogiranja međunarodnog i domaćeg prava se mora posmatrati sav sadržaj tog takozvanog izvještaja.

– Iako smo na neki način navikli na takve stavove, vrlo je bitno da Republika Srpska podnosi svoje izvještaje i da činjenično argumentuje kako trenutnu situaciju, tako i pokušaje nepravnog i neustavnog djelovanja određenih aktera sa domaće, ali i međunarodne scene – ističe Bursaćeva.

Ona je napomenula da je po srijedi prilično pokvarena logika ili izvrtanje istine, te da ništa bolja nije ni namjera autora ovog izvještaja, što potvrđuje nekoliko činjenica.

– Kada /lider SDA/ Bakir Izetbegović cijelu BiH percipira kroz islam kao vezivno tkivo i kada to javno kaže onda se to u ovakvim izvještajima zamagli i sakrije, dok se legitimna borba hrvatskog naroda za ravnopravnost ili borba Republike Srpske za ustavnu poziciju proglašavaju antidejtonskim djelovanjem – ukazala je Bursaćeva.

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika, ponovo se u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN obrušio na Republiku Srpsku, tvrdeći da njene vlasti rade na potkopavanju BiH, njenih nadležnosti i institucija, a u negativnom kontekstu je pominjao i proslavu Dana Republike.

Savjet bezbjednosti UN razmatraće na sjednici 11. maja o situaciji u BiH.

Autor: SRNA/RTRS